• 29.03.2024

Побутові кліщі – одна із причин алергії

Кві 5, 2019

          Алергічні реакції псують життя мільйонам людей. Із початком весни більшість з нас радіє пробудженню природи, цвітінню дерев та квітів, інші з острахом чекають на прояви алергії, такі як риніт, екзема, атопічний дерматит або кропив’янка. Особливо у цей період страждають хворі на хронічні алергічні захворювання, такі як  бронхіальна астма.

         Але часто прояви алергії і не залежать від періодів року, від цвітіння рослин, харчових продуктів, які вживає людина або засобів побутової хімії, якими користується родина.                

         Кожен алергік має власну історію і винить у своїх стражданнях різні речі. Лікарі, для визначення причини алергічних проявів у пацієнтів застосовують сучасні методи діагностики із використанням алергічних проб на усі відомі алергени.

         До найпоширеніших алергенів, поряд із такими відомими як пилок різних рослин, отрута комах, різні види харчових продуктів та домашніх тварин відноситься також побутовий пил.

         Побутовий пил містить багато неорганічних та органічних частинок,   зокрема, пісок, текстильні та паперові волокна, вовна тварин, волосся, цвіль, лупа, а також насіння та пилок рослин, які самі по собі можуть бути причиною алергії. Однак «головним» з алергенів у побутовому пилу є алергенні кліщі.

         Ці кліщі не помітні неозброєним оком, тому визначити їх наявність у пилу може лише фахівець, відібравши у жилих приміщеннях зразки для аналізу та дослідивши їх під мікроскопом.

         Кліщі живляться виключно продуктами відлущування епідермісу: клітинами, лусочками, волосками та іншими роговими рештками. У домашній пил кліщі потрапляють із ковдр, матраців, подушок, постільної білизни, м’яких меблів та іграшок, килимів, масивних  штор, кімнатних рослин, штучних квітів, книг та ін.

         При відсутності ефективного провітрювання та систематичного прибирання, алергенні кліщі розмножуються без особливих перешкод. Сприятливими умовами для їх розмноження є температура вище +22ºС та висока вологість повітря (70-80%). В 1 г побутового пилу може міститися від 200 до 15 тисяч екземплярів кліщів. Потомство однієї самиці за рік може нараховувати 5 млрд. кліщів.  

         У паразитологічній лабораторії ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України» за адресою: м.Кропивницький, вул. Пушкіна, 40/9 працюють фахівці, які не тільки проводять дослідження побутового пилу на наявність в ньому алергенних кліщів, але й нададуть професійні рекомендації щодо заходів боротьби із ними та як запобігти їх подальшого розповсюдження.  Телефон для довідок: 0522 – 33-12-97.

         Вартість одного дослідження з ПДВ складає – 37,02 грн. 

 

     Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

2 285 Переглядів