• 29.03.2024

Вакцинація – захист проти інфекційних захворювань

Кві 9, 2019

            Вакцинація – це спосіб створення активного імунітету з допомогою вакцин. Мета імунізації – формування несприятливості організму до тієї чи іншої інфекції.

            Сьогодні завдяки розробленим вакцинам існує можливість захисту дітей та дорослих від важких і часто смертельних хвороб.

Планова вакцинація дітей проводиться у відповідності з Календарем щеплень, який розроблено з урахуванням міжнародного досвіду.

Крім планових профілактичних щеплень можуть проводитись рекомендовані профілактичні щеплення в залежності від епідситуації:

  • в жовтні рекомендується проводити щеплення проти грипу;
  • після укусів скаженими тваринами назначаються курс щеплень проти сказу;

1. Туберкульоз –  щеплення проти туберкульозу захищає дитину від найбільш тяжких  форм захворювання.       

2. Гепатит В – це вірусне інфекційне захворювання, що супроводжується ураженням печінки. До 95% випадків гепатиту В можна запобігти вакцинацією.

3. Кашлюк – завдяки вакцинації проти  кашлюку в світі запобігається мільони випадків захворювання.

4. Дифтерія – відноситься до найбільш тяжких інфекцій. На тяжкі форми дифтерії хворіють не щеплені діти. У половини людей, які перенесли дифтерію лишаються тяжкі ураження серця.

5. Правець – захворювання супроводжується судомами і може закінчитись летально. Тільки своєчасним проведенням вакцинації можна попередити захворювання на правець.

6. Поліомієліт – у довакцинальний період поліомієліт уражав тисячі людей, з яких 10% вмирали та 40% ставали інвалідами. Надійним захистом від цієї інфекції є тільки вакцинація.

7. Кір – вірусна інфекція дихальних шляхів. Єдиним ефективним захистом від корової інфекції є своєчасна вакцинація.

8. Краснуха – вірусна інфекція. Вроджена форма хвороби виникає у новонароджених, якщо жінка під час вагітності хворіла на краснуху.Характеризується розвитком  вад серця, запалення легень  у новонароджених

9. Епідпаратит – гостре вірусне захворювання, що характеризуються ураженням слинних залоз, переважно привушних, нервової системи. Тільки своєчасним проведенням вакцинації можна попередити захворювання на епідпаратит.

10. Гемофільна інфекція (ХІБ-інфекція). Збудником гемофільної інфекції є гемофільна паличка, яка найбільш небезпечна для дітей віком до 5 років. Значну роль ХІБ-інфекція відіграє в розвитку гнійних менінгітів, пневмоній, сепсису, отитів. Лікування ускладняється стійкістю збудника до багатьох антибактеріальних препаратів. За таких умов приоритетним заходом боротьби є вакцинопрофілактика.

На першому році життя кожна дитина повинна отримати щеплення проти 7 інфекцій: туберкульозу, гепатиту В (в пологовому будинку), кашлюка, дифтерії, правця, поліомієліту, гемофільної інфекції в 2-4-6 місяців. В один рік – проти кору, краснухи, паратиту.

Батьки повинні приймати свідоме рішення після отримання інформації про користь щеплення.

            Найбільший успіх, який можна побачити – це здоровя дітей та дорослих, які не страждають та не помирають від захворювань, що контролюються завдяки щепленням проти інфекційних захворювань.

 

 

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

754 Переглядів