• 20.04.2024

Здоровий спосіб життя – здорові звички

Кві 11, 2019

З 6 квітня  по 13 відзначається Всеукраїнський тиждень громадського здоров’я. У мережі дуже багато матеріалів і порад про те, що потрібно вести здоровий спосіб життя, але вони не дають уявлення про те, як це зробити, щоб не закинути цю ідею на «наступний день».

  1. Харчуйтеся здоровою їжею. Їжа повинна бути ліками, а ліки – їжею! Не відволікайтесь на спокуси, які лежать в холодильнику і на кухонних полич-ках. Не робить необдуманий вибір їжі. Перевагу віддавайте вівсянці, гречці, перловці, овочам, фруктам, зелені, рису, нежирному сиру тощо.
  2. Знайдіть альтернативу солодощам. Не потрібно повністю відмовлятися від солодкого, адже цукор – джерело енергії, що найшвидше поповнює сили. Замініть звичні для вас солодощі медом, фініками, курагою, інжиром, род-зинками, чорносливом, різними ягодами.
  3. Встановіть програму по підрахунку калорій. Вибір таких додатків в мобільних маркетах зараз досить широкий. Лічильник калорій допоможе вам дізнатися про поживну цінність продуктів, а також відзначати те, що ви їсте і як змінюється вага. Багато додатків включають базу фізичних вправ і систем тренувань.Починаючи шлях до здоров’я, важливо пам’ятати, що жінкам за день варто з’їдати близько 1800-2000 калорій, а чоловікам – 2200-2400. Якщо ваш день досить активний, калорій варто споживати трохи більше.
  4. Почніть робити ранкову зарядку і як можна більше рухайтеся впро-довж дня. Щоб бути здоровим, необов’язково витрачати гроші на похід до спортзалу. Приділяйте 15 хвилин ранковій зарядці, робіть перерви в навчанні, щоб пройтися навколо дому, ввечері протягом мінімум півгодини прогулюйтеся на свіжому повітрі. Все це дозволяє організму завжди бути в тонусі.
  5. Добре висипайтеся. Запорука здорового способу життя – міцний сон. Вам потрібно скорегувати свій режим дня так, щоб у вас було мінімум 6-8 годин для відпочинку. Запам’ятайте, здоровий сон – це відновлення організму, га-рантія гарного настрою та продуктивності на наступний день. І не забудьте відкласти подалі смартфон та вимкнути телевізор.
  6. Пийте більше води. Склянка чистої води вранці запускає роботу організму. За півгодини до прийому їжі випийте склянку води, ця маленька хитрість не дозволить вам переїдати. Якщо вам хочеться пити – забудьте про газовану воду, солодки напої (всіляки латте, капучіно). Коли ваш організм отримує достатню кількість води – ви відчуваєте себе бадьорим і свіжим. Пийте більше води!
  7. Не стримуйте емоції. Вам потрібно припинити накопичувати в собі образу, злість, переживання, невиправдану критику та інші негативні, а головне – непотрібні емоції. Щоб бути здоровим, вам потрібно спробувати сприймати життя простіше, бути відкритим і щирим стосовно своїх почуттів. Замість того, щоб залишатися наодинці зі своїми думками, розкажіть про те, що вас засмучує, не соромтеся висловлювати свою думку і сперечатися з друзями або членами сім’ї. У більшості випадків така відвертість йде тільки на користь.
  8. Тренуйте не тільки тіло, а й мозок. Вирішуйте логічні задачки, розгадуйте кросворди, вивчайте іноземні мови, намагайтесь навчитись рахувати не на калькуляторі, а в розумі, збирайтеся вечорами з друзями та грайте в інтелектуальні ігри. Розумові тренування підвищують уважність, продуктивність і здатність швидко орієнтуватися в різних ситуаціях.
  9. Складіть чіткий план та режим дня. Для кожної людини спосіб дотримуватися здорового способу життя індивідуальний. Хтось акцентує більше уваги на харчуванні, а хтось – на спорті. Подумайте, на чому ви хочете сконцентруватися і складіть режим дня з чіткою розстановкою планів, цілей і нових звичок.

Відмова від шкідливих звичок – важливий пункт на шляху до здорового способу життя, але не варто робити це різко. Ви ж збирали їх не один день, тому більш результативним буде плавний перехід, наприклад, позбавляйтеся від однієї шкідливої звички в тиждень. Так ви будете сприймати нові принципи життя більш спокійно, без стресу.

Вам потрібно знайти нові хобі, які заповнять час, який раніше витрачався на шкідливі звички. Якщо ви курите, зменшуйте кількість викурених сигарет в день, а пізніше замість них носіть з собою горішки, морквину або що завгодно, лише б вам було чим себе зайняти замість сигарет. Продумайте новий розпорядок дня. Плануйте розклад активностей на тиждень вперед. Записуйте на аркуші блокнота чіткі, але здійсненні, цілі і дотримуйтесь їх. І у вас все вийде!

 

Відділ організації досліджень фізичних і хімічних факторів та епіднагляду за неінфекційними хворобами  ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України»                             

 

 

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

15 705 Переглядів