• 25.04.2024

Європейський тиждень імунізації в Україні та в Кіровоградській області

Кві 22, 2019

      За ініціативою Європейського регіонального бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я з 2005 року, щорічно (в останній тиждень квітня) проводиться Всесвітній та Європейський тижні імунізації.

      У 2019 році Європейський тиждень імунізації триватиме  з 24 по 30 квітня та проходитиме під гаслом «Захистимося разом: #вакцини діють!».  

      Одночасно заходи по популяризації вакцинації проводяться і в Україні.

     Цьогорічна кампанія по підвищенню свідомості людей щодо переваг  вакцин присвячена «героям вакцинації» – людям, які цікавляться питаннями імунізації та вносять вагомий вклад у захист людей від інфекцій за допомогою вакцинації.

     «Герої вакцинації» – це працівники охорони здоров’я, які організовують та роблять щеплення, батьки, що  приводять своїх дітей на вакцинацію, громадські активісти і всі небайдужі люди, що поширюють науково обґрунтовану інформацію щодо імунізації для підвищення обізнаності інших людей.

     Питання вакцинації залишаються надзвичайно актуальними у зв’язку із низькими рівнями охоплення населення України профілактичними щепленнями в останні роки та відповідно утратою рівнів колективного імунітету.

     Міністерством охорони здоров’я України налагоджено централізоване постачання вакцин, які входять до Календаря профілактичних щеплень. У закладах охорони здоров’я області вже другий рік поспіль в наявності усі  види вакцин для щеплень як дітей, так і дорослих.

     Інформацію щодо наявності вакцин та про можливість безкоштовно провести планові профілактичні щеплення кожен мешканець області може  отримати у свого сімейного лікаря або педіатра.

    КНП «Регіональний центр громадського здоров’я Кіровоградської обласної ради», Державна установа «Кіровоградський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» планують  проведення круглих столів та лекцій для учнів загальноосвітніх шкіл, студентів вищих навчальних закладів, зустрічей,  бесід із батьками та з усіма бажаючими отримати інформацію з питань вакцинації.

     Контактні телефони для довідок: +380552-33-12-97, +380552-37-32-82, електронна адреса: kirolc.epid@ukr.net.

                       

         Довідкова інформація:

      Відповідно до чинного в Україні Календаря профілактичних щеплень  (наказ Міністерства охорони здоров’я України від 16 вересня 2011 року №595 у редакції наказу Міністерства охорони здоров’я України від 11 серпня      2014 року №551) планові профілактичні щеплення проводяться проти 10 інфекційних захворювань:

  • Гепатит В
  • Туберкульоз
  • Дифтерія
  • Правець
  • Кашлюк
  • Гемофільна інфекція (Хіб-інфекція), яка в багатьох випадках є причиною захворювань на менінгіти та пневмонії
  • Поліомієліт
  • Кір
  • Епідемічний паротит
  • Краснуха.

     Крім щеплень від зазначених 10 інфекцій, які є обов’язковими,  існують також види вакцин проти інших інфекцій, вакцинація якими показана при ускладненнях епідемічної ситуації або проводиться за особистим  бажанням. 

     Наприклад: вакцинація проти грипу перед початком сезону, вакцинація проти гепатиту А у разі виникнення спалахів цієї інфекції, вакцинація проти менінгококової, пневмококової, ротавірусної інфекцій та вітряної віспи, ін. 

      Вакцинації проти жовтої лихоманки, кліщового енцефаліту, вірусного гепатиту А підлягають особи, що виїжджають в країни неблагополучні з цих інфекцій, де ці щеплення є обов’язковими.      

 

 

 

 

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

 

 

1 217 Переглядів