• 19.03.2024

22 квітня-Міжнародний день Землі

Кві 22, 2019

Щорічно, 22 квітня  люди по всій планеті відзначають День Землі. Цей день став загальнолюдським символічним святом любові та турботи за наш спільний дім.

Міжнародним свято було оголошено в 1990 році. У цей день кожен мешканець області може зробити свій маленький внесок у справу захисту навколишнього середовища: очистити від сміття прилеглу територію, висадити хоча б одне дерево, відмовитися хоча б на день від використання автомобіля.

Земля – наша годувальниця, наш спільний дім, в якому створені Богом для нас абсолютно унікальні умови, що дозволяють нам не тільки виживати, але й насолоджуватися життям у всій її красі і різноманітності. Вона віддає нам себе цілком. Але земля може бути передавачем збудників інфекційних хвороб та інвазій людей таких як – черевний тиф, дизентерія, холера, сальмонельоз, правець, газової гангрени, ботулізму, сибірки, лептоспірозу, бруцельозу, туляремії, сибірки, туберкульозу, гельмінтозів.

Щоб захистити населення області від негативного впливу забрудненої землі (грунту), фахівці ДУ “Кіровоградський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України” проводять вибіркові моніторингові дослідження  грунту. Так протягом 2018 року відібрано 403 проби грунту за санітарно-хімічними показниками  в зоні впливу місць видалення відходів, в місцях зберігання токсичних промислових відходів, в житловій зоні,  в зоні пляжів, з яких 24 проби (6%) не відповідали нормативам. За мікробіологічними показниками  відібрано 307 проб грунту, з яких 40 (13%) не відповідали нормативам. 

Шановні мешканці області! Бережімо нашу землю. Адже чисте земля – здорова нація!

Відділ організації досліджень фізичних і хімічних факторів та епіднагляду за неінфекційними хворобами  ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України»                             

 Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua

 

762 Переглядів