• 25.04.2024

Захворювання на сказ у мешканця Петрівського району підтверджено

Кві 26, 2019

     ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України» повідомляє про підтвердження діагнозу «Сказ» у 65-річного мешканця Петрівського району, який помер 20 квітня 2019р. Діагноз підтверджено лабораторно у вірусологічній референс лабораторії  Центру громадського здоров’я МОЗ України.

     Постраждалий не звертався за медичною допомогою після укусу сусідською собакою (вівчаркою), що стався  ще 7 березня 2019р.

    У зв’язку із погіршенням стану здоров’я, тільки 17 квітня 2019р. із симптомами порушення центральної нервової системи, інсульту він був госпіталізований у заклад охорони здоров’я.  

     11березня 2019р. собака загинула, інформація про її щеплення від сказу відсутня. Інших звернень за медичною допомогою з приводу покусів (травмувань) цією собакою або будь-якими іншими тваринами в населеному пункті (де зареєстрований випадок сказу у людини), не зафіксовано.

   Разом із спеціалістами ветеринарної медицини проводиться епідеміологічне розслідування даного випадку, протиепідемічні та протиепізоотичні заходи, санітарно-освітня робота.       

     Останній випадок сказу у людини в Кіровоградській області був зареєстрований у Маловисківського району в 2014 р.

     Нагадуємо, що у разі покусів та травмувань тваринами, особливо дикими та безпритульними необхідно обов’язково звертатись за медичною допомогою. У разі своєчасного звернення та отримання постраждалими курсу антирабічних щеплень, навіть при укусах скаженими тваринами захворювання на гідрофобію (сказ) у людини можна попередити.  

    Власники тварин зобов’язані вакцинувати своїх улюбленців проти сказу та у разі їх захворювання та загибелі повідомляти про це ветеринарних лікарів.

 

 

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

757 Переглядів