• 28.03.2024

Відтепер жодних вікових бар‘єрів для імунізації проти кору

Тра 14, 2019

     Безоплатно вакцинуватися проти кору зможуть дорослі будь-якого віку, а також немовлята віком від 6 місяців відповідно наказу МОЗ України від 23.04.2019 №958  «Про внесення змін до Календаря профілактичних щеплень в Україні» – повідомляє Надія Оперчук, програмний фахівець з питань громадського здоров’я КНП «Регіональний центр громадського здоров’я Кіровоградської обласної ради»

                Коли треба вакцинуватись від кору дорослим:

  • якщо контактували з хворим на кір (вакцинацію рекомендовано зробити впродовж 72 годин)
  • якщо не хворіли на кір та не маєте даних про щеплення у медичній карті про дві дози вакцини
  • якщо за результатами аналізів на наявність антитіл IgG не маєте імунітету проти кору

         Важливо: щеплення дорослим роблять без обмеження за віком. Його можна зробити у комунальному медичному закладі, де підписана декларація з сімейним лікарем чи терапевтом.

            За наявності епідемічних показань, пов’язаних із можливим ризиком інфікування у випадку контакту дитини з хворим, дозволяється введення дози вакцини у віці від 6 місяців. У такому випадку введена доза (нульова) не зараховується як перша доза вакцинації за віком. Подальші планові щеплення проводять за Календарем профілактичних щеплень: в 12 місяців (перша доза вакцини КПК) і 6 років (друга доза).

            На даний час заклади охорони здоров’я області забезпечені вакциною КПК (проти кору, краснухи та епідемічного паротиту). Щеплення проводиться безоплатно.

 

 

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

805 Переглядів