• 29.03.2024

Сьогодні (4 червня) Всесвітній день боротьби з карієсом

Чер 4, 2019

     Карієс – одне з найрозповсюдженіших стоматологічних захворювань. Мабуть, не існує людини, яка жодного разу не стикалася би з цією хворобою. Карієс є одним з найпоширеніших захворювань на Землі. Він вражає емаль і дентин зуба. За даними ВООЗ у всьому світі карієс зустрічається у 60-90% дітей шкільного віку і майже у 100% дорослих людей. Сучасна стоматологія направлена на те, щоб не допускати розвитку карієсу. Для цього проводяться всі можливі профілактики карієсу для попередження розвитку станів, які потребують інвазивного втручання. Адже дотримуючись раціональної гігієни ротової порожнини і відвідуючи стоматолога раз на півроку, можна легко виключити появу цієї проблеми.

             Причини карієсу і його види

     Карієс — це пошкодження твердих тканин зуба різної глибини, причиною якого являється:

  • недосконала гігієна ротової порожнини;
  • несвоєчасне відвідування стоматолога;
  • не збалансована дієта;
  • внутрішні спадкові фактори.

            За стадією прогресування карієс може бути гострим і хронічним:

  • Якщо в процес залучена лише емаль, то карієс називається початковим (стадія плями) і поверхневим (дефект емалі);
  • якщо пошкоджений і дентин, то це середній карієс;
  • якщо глибина порожнини досягає тканин зуба біля пульпи — це глибокий карієс.

     Вкрай важливо починати лікування карієсу на початковій стадії. Лікування карієсу зубів має свої особливості залежно від стадії захворювання. Так, у стадії плями наші дії спрямовані на лікування карієсу шляхом ремінералізації і регенерації емалі зуба без препарування. Коли вже є наявність дефекту, то використовуються інвазивні методики шляхом мінімального зняття каріозних тканин і відновлення дефекту або порожнини сучасними фотополімерними матеріалами. Кількість матеріалу і техніка пломбування залежать від глибини ураження.

     «Сучасні методи лікування дозволяють після ретельної діагностики якісно і без болю провести лікування усіх зубів, уражених карієсом як за одне, так і за декілька відвідувань. За допомогою сучасної анестезії та якісних матеріалів можна безболісно відновити пошкоджені зуби, відтворюючи їх гарну природну форму навіть при значних ступенях руйнування», – зазначає лікар стоматолог Юлія Алечко, лікар-стоматолог міської стоматологічної поліклініки № 1 м. Кропивницького.

     Найголовніше у профілактиці карієсу щоденний догляд за ротовою порожниною та регулярне відвідування стоматолога – раз на півроку для профілактичного огляду та своєчасного усунення захворювання без болю й дискомфорту. Всесвітній день боротьби з карієсом був заснований з ініціативи стоматологів у 2013 році.

 

 

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

922 Переглядів