• 19.04.2024

Триває Всесвітній тиждень серцевого ритму

Чер 5, 2019

     Мабуть немає такої людини, яка хоча би раз в житті не рахувала собі пульс. Пульс – це відголосок роботи серця, а точніше коливання стінки артерії, що пов’язані із серцевим циклом.

     В нормі лікарі  відчувають ритмічний пульс. В спокої у дорослої людини частота пульсу складає 60-90 ударів за хвилину. Але в момент сильних переживань, як приємних, так і сумних,  при фізичному навантаженні  або під час хвороби з підвищенням температури тіла, серце працює в прискореному режимі – це називається тахікардія. Також тахікардія зустрічаються і при захворюваннях щитоподібної залози.

     Навпаки, серцебиття нижче 60 ударів називається –  брадикардія. Але часто це не с патологію. Наприклад, у спортсменів серцебиття в спокої може складати 40-50 ударів за хвилину, що є фізіологічним. У людей похилого віку брадикардія може бути дзвіночком важких захворювань серця. Це може проявитися задишкою, появою набряків, епізодами втрати свідомості.

     Велику групу захворювань серця займають аритмії. Сюди відносяться дуже різноманітні стани. Частіше пацієнти скаржаться на неритмічне серцебиття. відчуття провалу в роботі серця, епізоди прискорення серцебиття.

     Основним методом діагностики роботи серця є електрокардіограма (ЕКГ). Та не завжди під час огляду лікар може «піймати» порушення ритму. Тоді призначають таке дослідження як ЕКГ-моніторування. Цей метод дослідження дозволяє реєструвати ЕКГ на протязі доби, а іноді і декілька діб. Причиною порушень ритму є не тільки серце, але і захворювання щитоподібної залози, шлунково-кишкового тракту.

     Виявити наявність порушень ритму може сімейний лікар, для детальнішого обстеження направити до кардіолога. Проте треба пам’ятати, що наше здоров’я в наших руках. Щорічне профілактичне обстеження у сімейного лікаря, куди відноситься і ЕКГ, може захистити від небезпечних порушень ритму, виявити захворювання на початковому етапі.

     Всесвітній тиждень серцевого ритму триває від вівторка першого повного тижня червня. Його мета – поліпшення діагностики, лікування і якості життя тих, хто страждає на аритмію.

     Бережіть себе і своє серце! 

 

 

 

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua

844 Переглядів