• 19.04.2024

До Світового дня донора крові 14 червня, в Україні розпочався тиждень благодійної здачі крові #яДонор

Чер 14, 2019

     14 червня світ дякує усім донорам, які безкоштовно діляться своєю кров’ю для збереження життя тих, хто її потребує. Щороку добровільне та регулярне донорство крові рятує мільйони життів у всьому світі.

     В Україні донорство – один з факторів національної безпеки та незалежності держави, що забезпечує вчасне забезпечення компонентами усіх груп крові систему охорони здоров’я вцілому. 
За рекомендаціями ВООЗ рівень кількість донорів має становити 33 особи на 1 тисячу населення. В Україні цей показник втричі менший -12, що негативно впливає на доступність та якість компонентів крові для населення. 

     Донором може бути кожен дієздатний українець віком від 18 років. Ваша вага має бути не менше 50 кг – інакше забір крові може бути небезпечним для вашого здоров’я. Статтями 10,11 та 13 Закону України «Про донорство крові та її компоненти» передбачено забезпечення надання соціальних пільг та гарантії донорам.
     Щоб стати донором, ви маєте пройти відповідне медичне обстеження у медзакладі перед здачею крові і у вас немає бути протипоказань. Бути донором — це відповідально, тому варто дотриматись правил підготовки перед донацією.

 

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua

732 Переглядів