• 24.04.2024

Сьогодні День літнього сонцестояння

Чер 21, 2019

     Літо це найкраща пора, тому що це пора відпусток та канікул, його чекають дорослі, а особливо діти.

     Влітку ми багато часу проводимо на сонці, але часто забуваємо про небезпеку сонячних опіків і теплового удару. Особливу увагу під час спеки необхідно приділяти дітям, оскільки через недосконалість терморегуляції саме організм дитини є найбільш вразливим до впливу високої температури.

     Ще до настання спеки бажано придбати дитячий сонцезахисний крем, який збереже шкіру дитини від надлишку ультрафіолету.

     Адже сонячні опіки не такі вже й нешкідливі, як думають батьки. Сонячні опіки призводять до передчасного старіння шкіри, розвитку алергії до сонячних променів, до зниження зору і можливо до онкологічних захворювань.

     Дотримання цих нескладних порад дозволить захистити дитину від сонячного опіку та теплового удару:

  • одяг дитини повинен бути просторий з легких та натуральних тканин (тісний та синтетичний одяг ускладнює процес теплообміну), при виході з будинку одягніть на голову дитини панамку;
  • не рекомендовано наносити сонцезахисний крем дітям до півроку, тому слідкуйте та не залишайте дитину під прямими сонячними проміннями;
  • для дитини віком від 6 місяців радять застосовувати крем від засмаги, захисний крем слід наносити на відкриті ділянки шкіри, щогодини. Це потрібно робити обов’язково кожен раз після купання, навіть у хмарну погоду;
  • пам’ятайте, що дитині потрібно періодично прохолоджуватися в тіні;
  • з 10.00 до 15.00 припадає пік активності ультрафіолетових променів, в цей період засмагати не слід;
  • перші п’ять днів термін перебування дитини на сонці не повинен перевищувати 30 хвилин;
  • перебуваючи на спеці, дитина повинна багато пити, необхідно збільшити кількість вживання рідини впродовж дня;
  • їжа в спеку повинна бути легкою, м’ясо краще замінити вареною рибою, а гарнір свіжими овочами;
  • не залишайте маленьких дітей в машині, навіть на короткий час, навіть в тіні та при відкритих вікнах. В машині, що не рухається, у дитини миттєво може розвитися тепловий удар з незворотними процесами.

     Якщо у людини (дитини) з’явились перші ознаки перегрівання організму (втома, головний біль, підвищення температури тіла, запаморочення, слабкість, нудота, шум у вухах, потемніння в очах, задуха, серцебиття) слід проводити заходи щодо охолодження організму: покинути зону перегрівання, звільнитись від верхнього одягу, прийняти горизонтальне положення, змочити обличчя прохолодною водою або обгорнути змоченою у воді серветкою (рушником), обов’язково вживати прохолодні негазовані напої або чай, щоб уникнути зневоднення організму. У разі появи судом та непритомності необхідно негайно викликати швидку допомогу та до її приїзду виконувати всі можливі з вищезазначених заходів.

     Шановні жителі області бережіть себе та здоров’я дітей! Пам’ятайте, нехтування нескладних правил може не тільки зіпсувати Ваш відпочинок, але і призвести до небажаних наслідків для здоров’я.

 

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua

704 Переглядів