• 19.04.2024

Сьогодні Міжнародний день боротьби проти зловживання наркотиками та їх незаконного обігу в календарі здоров’я

Чер 26, 2019

     В Україні проблема з наркотиками досягла критичної точки. За даними МОЗ  від 9% до 25% школярів у віці 13-17 років пробували наркотики хоча б один раз. Водночас ВООЗ  констатує в Україні близько 346 тисяч лише ін’єкційних наркоманів, 500 тисяч – не ін’єкційних і з кожним роком їх стає на 10% більше. Протягом року один наркоман «підсаджує» на наркотики п’ять-шість, а за іншими джерелами 10-15 людей.                  

     Найпростіші   підрахунки свідчать:  наркоману, аби підтримувати свою залежність та уникнути «ломки», потрібно мінімум  400 гривень на день.

     Сподіваємось, кілька практичних порад від лікар-нарколог диспансерно-поліклінічного відділення КНП «Кіровоградський обласний наркологічний диспансер Кіровоградської обласної ради» Ірини Шкоди сподіваємось допоможуть вам вчасно зупинити свою дитину від небезпечного кроку.

     Чому наркоманія виникає в основному серед молоді? Молодий вік сприяє наркотизації через особистісну та ідейну незрілість, невизначеність соціальних ролей молодої людини, надмірну реакцію протесту проти влади дорослих. Близько 80% всіх наркоманів вперше спробували наркотик виключно із цікавості! Складність боротьби з наркотиками полягає в їх роковій привабливості, що змушує заради негайного отримання задоволення нехтувати відносно віддаленими, проте неминучими проблемами. Звичка до наркотичного сп’яніння швидко переростає у хворобливу пристрасть, виникає психічна залежність (вже після однієї-двох ін’єкцій), фізична залежність вимагає обов’язкового збільшення дози. Психічну залежність важко виявити через конспірацію.

Ось деякі очевидні ознаки наркоманії, що відбиваються на  зміні поведінки підлітка:

  • замкнутість у собі, перестає спілкуватися з рідними;
  • настрій швидко змінюється, сонливість, депресивність, апатія;
  • втрата інтересу до життя, до речей, котрі раніше любив, відсутність захоплень;
  • з’являється брехня, зникають гроші, цінності з дому;
  • якщо є сп’яніння без запаху алкоголя, зіниці збільшені або зменшені, затуманений «скляний» погляд;
  • присутні проколи на тілі, запах коноплі чи ацетону, пігулки в кишені.

Чому Україну накрила епідемія наркоманії?

     Недосконалість чинного законодавства – основна проблема у цій царині. У нас наркотики переважно дозволені, ніж заборонені. Нам потрібно переглянути перелік заборонених речовин та їх аналогів. Робити це слід регулярно. Аналоги психотропів поширюються в Інтернеті, а контроль відсутній, бо мало можливостей відслідкувати трафік. Тому їх можна безперешкодно купити в мережі. Амфетаміни стали лідером у залежних від психостимуляторів. Аби знизити вуличну злочинність, поширення ін’єкційним шляхом ВІЛ, гепатиту С, наркозалежним дають метадон.

     «Солі» – нові психотропні речовини, склад яких майже неможливо швидко дослідити, тому вони й не належать до переліку заборонених. Психотропною дією «солей» є психостимуляція. Наркомани, котрі вживають «солі», стають пацієнтами психлікарень, і вивести їх зі стану психозу часто навіть досвідченому психіатру не під силу. «Солі» викликають також тяжкі соматичні захворювання – їх споживачі часто потрапляють до реанімаційних відділень лікарень.

     Збільшилась кількість кустарно виготовлених в домашніх умовах наркотиків, що нюхають, курять, ковтають або вводять ін’єкційно. Протягом тривалого часу правоохоронна система майже не боролася, а чвасом навіть сприяла поширенню наркоманії.

     Що провокує дитину на вживання наркотиків? Пубертатний період – це період пристрастей. Підлітки погано справляються з життєвими проблемами, важко їх переживають.

     У чому полягає профілактика наркоманії? У сім’ї має  панувати довіра дитини до дорослих членів родини. Потрібно з дитинства формувати здоровий спосіб життя. У дитини не повинно бути вільного часу – вона не має нудьгувати й не знати чим себе зайняти. Батьки зобов’язані цікавитися, з ким товаришує їхня дитина, допомагати вирішувати її проблеми.

     Підліток стає повністю дорослим років у 20-25. Підлітки відчувають брак емоцій тепла від контакту з іншими.

     Наркотики – розщеплюють особистість, створюючи іншу реальність; пригнічують всі життєві інстинкти, аж до самогубства; загострюють статевий потяг, особливо, коли вживають обидва партнери (як наслідок, часті аборти, хворі діти та інфекції, що передаються статевим шляхом).

     Підсумуємо: З 18 до 25 років потрібно намагатися розкрити свої здібності, навчитися жити в соціумі – розуміти інших, брати на себе зобов’язання від інших, навчитися любити, співчувати та працювати на благо людей.

 

 

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua

1 273 Переглядів