• 29.03.2024

Виявлено збудники особливо-небезпечних інфекцій при дослідженні мишовидних гризунів, відловлених в Благовіщенському, Олександрівському та Устинівському районах

Чер 27, 2019

         Фахівці ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України» продовжують вивчення циркуляції збудників особливо-небезпечних інфекцій у об’єктах довкілля та у дикій фауні.

         За результатами моніторингових досліджень, які були проведені у червні 2019р. лабораторією особливо-небезпечних інфекцій установи,  отримані позитивні результати при дослідженні мишовидних гризунів.

          Збудники туляремії (Francisella tularensis) та лептоспірозу (Leptospira Pirogenes, Leptospira Pomona) виявлені при дослідженні окремих екземплярів мишей, відловлених в с.Станіславове Благовіщенського району.

         При дослідженні миші з с.Бірки Олександрівського району виявлено збудник ієрсиніозу (Yersinia pseudotuberculosis) та в одному екземплярі мишовидного гризуна, що спіймався у полі на території с.Бовтишка виявлено збудник лептоспірозу (Leptospira Tarassovi).

         Отримано також позитивний результат дослідження на збудник туляремії (Francisella tularensis) при дослідженні мишовидного гризуна, який  відловлено у лісових насадженнях в смт.Устинівка.  

         Такі позитивні знахідки у черговий раз підтверджують необхідність систематичного проведення дератизаційних заходів, направлених на боротьбу із мишовидними гризунами, що переносять небезпечні та особливо-небезпечні інфекції.

         Для запобігання виникнення випадків захворювань людей на ці інфекції головам сільських рад вказаних населених пунктів направлені рекомендації щодо організації та проведення дератизаційних заходів,  посилення контролю за своєчасним вивозом побутового сміття та харчових відходів для запобігання розмноження мишей та пацюків. Для профілактики зараження людей лептоспірозом, особливо актуальні ці заходи на прилеглих до водойм територіях.            

 

 

 

 

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua

1 001 Переглядів