• 29.03.2024

ГОСТРІ КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ ТА ЇХ ПРОФІЛАКТИКА

Лип 9, 2019

     Тепла пора року є найпоширенішою для захворювання на гострі кишкові інфекції. Це велика група захворювань з ознаками загальної інтоксикації організму, які уражають шлунково-кишковий тракт. Загальні клінічні прояви – це загальна слабість, болі в животі, проноси, блювання, підвищення температури тіла, озноб, головний біль. Інкубаційний період (час від моменту зараження до появи клінічних проявів) триває від кількох годин до 7-ми днів.

     Серед гострих кишкових інфекцій найчастіше зустрічаються: харчові токсикоінфекції, гастроентероколіт, ротавірусний ентерит, дизентерія, сальмонельоз та інші.

     Джерелом інфекції є хвора людина та носій. Для групи кишкових інфекцій характерна локалізація збудника у різних органах травного каналу. Циркуляція збудника відбувається по колу: організм теплокровного хазяїна – об’єкти природного середовища – теплокровний хазяїн. Серед об’єктів природного середовища найчастіше забруднюються збудниками харчові продукти та вода, а також предмети вжитку, дитячі іграшки та забруднені руки.

     Сезонний підйом захворюваності на гострі кишкові інфекції припадає на літньо-осінні місяці. Цей підйом може бути пов’язаний із забрудненням джерел водопостачання, купанням у відкритих водоймах, з активацією харчового шляху зараження (овочі, фрукти, ягоди), сприятлива для розмноження збудника температура повітря, не дотримання правил особистої гігієни та інше.

     Як правило у літній період частішають випадки виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь,  пов’язані із  вживанням продуктів харчування, забруднених збудниками зазначених захворювань. Більшість групових інфекційних захворювань  та  харчових  отруєнь виникають після проведення масових святкувань.
     Найчастіше факторами передачі кишкової інфекції стають готові страви, молоко та молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються «із запасом», що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань.
     На сьогоднішній день на Кіровоградщині спостерігається зниження рівня захворюваності на ГКІ на 37%, в порівнянні з минулим 2018 роком,  разом з тим зареєстровано 3 спалахи в дитячих садочках серед вихованців, які виникли в результаті контактно-побутового шляху передачі інфекції.

     З метою профілактики кишкових інфекцій необхідно:

– Для пиття і приготування їжі використовувати воду питну бутильовану або з централізованих джерел водопостачання;

– На відпочинку біля річки чи озера мати запас питної води. Не використовувати воду з незнайомих джерел (рік, озер, підземних джерел, поверхневі води).

– У подорож не брати продукти, що швидко псуються (ковбаси, молочні, кулінарні, кондитерські та інші вироби, що потребують охолодження при зберіганні);

– Дотримуватись правил особистої гігієни, часто мити руки з милом, особливо перед прийомом їжі, після відвідування туалету.

– У випадку виявлення перших ознак гострої кишкової інфекції терміново звертайтесь до найближчої лікувальної установи. Не займайтесь самолікуванням!

     Дослухайтесь до цих рекомендацій і порад та пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Бережіть себе і будьте здорові!

 

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua

2 583 Переглядів