• 19.04.2024

Міжнародний день медичної сестри

Тра 13, 2017

Складно собі уявити нашу медицину без медичної сестри. Це одна з найгуманніших професій нашого часу, так як життя людини, її здоров’я – головні цінності для кожного. Саме вони виконують усі призначення лікаря, їх небайдуже слово відіграє чималу роль у процесі видужання хворого. За даними статистики на плечі медсестер лягає близько 80 % всього догляду за хворими.

Неухильно, впродовж десятиліть, поширюється престижність професії медичної сестри. Якщо ще донедавна медичну сестру сприймали лише як виконавця призначень лікаря, без права та арсеналу власних засобів та дій, які скеровані на поліпшення самопочуття та об’єктивного стану пацієнта, то тепер медсестринство розглядається як наукова дисципліна, а медична сестра – як професіонал, що володіє науковими знаннями та практичними навичками.

Історія виникнення свята «День медичної сестри» йде у початок 19 століття. Саме 12 травня народилася родоначальник служби сестер милосердя Флоренс Найтінгейл. У часи Кримської війни (1853–1856рр.), ця жінка вперше організувала службу догляду за пораненими солдатами, чим сприяла значному зниженню смертності під час бойових дій. Вона ж організувала благодійний фонд для створення першої в світі школи сестер милосердя. У 1934 році був створений Міжнародний фонд ім. Ф. Найтінгейл, за ініціативою якого Міжнародний день медичної сестри став щорічним святом. Однак, офіційно свято було затверджено набагато пізніше, тільки в 1971 році, коли сестри милосердя із 141 країни обєдналися в професійну громадську організацію – Міжнародну Раду медичних сестер. В основу цієї організації покладено об’єднання патронажних сестер Червоного Хреста. Згодом круг членства Ради був розширений. І сьогодні, 12 травня, – це свято всіх медичних сестер. Сьогодні, серед півмільйона молодших медичних і фармацевтичних фахівців та бакалаврів, у системі охорони здоровя України працює понад 300 тисяч медичних сестер, майже 9 500 із них – у Кіровоградській області, які працюють у 123 медичних  закладах, в тому числі 40-ка лікарняних. Складність праці, соціальне недооцінення труда медсестер характеризує той факт, що на кінець 2015 року 11 ФАПів (серед 480) нашої Кіровоградської області не мали жодної зайнятої посади середнього медперсоналу.

З нагоди міжнародного дня медичної сестри, разом із привітанням, словами щирої подяки за нелегку сестринську працю, згадуванням історичних моментів і видатних імен, не слід упускати питання профілактики захворювань, повязаних із спеціфікою праці медичного персоналу.

Одночасно із вдячністю за нелегку працю, не слід забувати й про важливий аспект, а саме — умови праці. Кожного дня, щозміни, на медсестер впливає ціла низка шкідливих виробничих факторів. Від: несприятливих мікрокліматичних умов (влітку – підвищені температура та відносна вологість повітря, інфрачервоне опромінення; взимку – вплив охолоджуючої температури і зайвої швидкості руху повітря), фізичних, хімічних та біологічних факторів,  й до:  психо-емоційного напруження  та фактору фізичного навантаження.

Фізичні фактори виробничого середовища, вплив яких не можна ігнорувати, є наступні: електричні та магнітні поля відділень фізіотерапії, вплив ультразвуку через руки працюючих у відповідних кабінетах  ультразвукової діагностики, ультрафіолетове опромінення від бактерицидних ламп, що широко використовуються скрізь, шум та вже згадані вище складові мікроклімату (температура, відносна вологість повітря, швидкість руху повітря, інфрачервоне опромінення та температура огороджуючих поверхонь). Також, можлива іонізація повітря важкими іонами, що провокує стреси, погіршує нервово-психичний стан.

Факторів хімічної природи, що можуть негативно вплинути на стан працюючого медперсоналу, також, чимало. Це й пари ненасичених вуглеводнів нафти (озокерит) у відділеннях фізіотерапії, різні аерозолі лікарських засобів, які важко лабораторно дослідити, але їх різнобічний вплив може теоретично призвести до хронічних отруєнь, алергізації тощо. Також по відповідних кабінетах рентгенодіагностики та терапії можна стикнутись з небезпечним впливом іонізуючого випромінення, аерозолю свинцю (між іншим, речовина І-го, «найгіршого», класу небезпечності!), іонізація повітря призводить до появи озону (також, за ГОСТ 12.1.005, речовина І-го класу небезпеки та гостронаправленої дії!). На жаль, навіть якщо медсестра виконує роботи з оформлення медичної документації, використовуючі компьютерну техніку, в такому разі також не можна уникнути впливу комплексу факторів: вимушена робоча поза, сидячі за монітором на незручних меблях, коли шийний відділ хребта перенавантажується впродовж зміни. Застарілі періферійні пристрої – лазерні принтери можуть виділяти у повітря озон, до складу порошку тонера картриджів лазерних принтерів входить окись міді (ІІ –й клас небезпечності) та діоксид селену (І-й клас небезпечності!). Навіть при тому, що концетрації зазначених хімічних факторів незначні, хронічний вплив протягом робочого стажу може теоретично представляти загрозу стану здоров’я персоналу. А якщо, закуплять нові офісні меблі до «ординаторської»…, то до цього можливо додати й пари формальдегіду та фенолу від нових красивих поверхонь, які будуть випаровуватись кілька місяців…

Особливості роботи медсестри пов’язані також з постійною ходьбою, положення тіла майже всю зміну – вертикальне, маніпуляції на лежачих хворих інколи потребують вимушеного тривалого нахилу тулуба, що також негативно вдібражається на стані здоров’я медсестер.

Ну, й на останок, …біологічні фактори. Ціла низка різних інфекцій завдає різику медсестрі отримати професіне захворювання. Від туберкульозу, ВІЛ-СНІДу, гепатитів (А, B, C, D…)  до різноманітних інфекційних і паразітарних захворювань, яких просто безлічь.

З метою профілактики виникнення професійних захворювань необхідне вжиття комплексу профілактичних заходів – від раціоналізації режиму труда, виробничого розпорядку, дотримання інструкцій з ОП і ТБ при екскплуатації медичного, допоміжного обладнання, застосування засобів індивідуального захисту персоналом, — до своєчасного і якісного проходження попередніх (при прийманні на роботу) та періодичних медичних оглядів.

Отже, слід пам’ятати, що ті, хто своєю працею щодня лікують інших, самі потребують уваги в плані збереження здоров’я.

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

1 547 Переглядів