• 29.03.2024

Зареєстровано групове захворювання на вірусний гепатит А

Вер 10, 2019

     У вересні поточного року в одному із сіл Новоархангельського району зареєстровано 3 випадки захворювання на вірусний гепатит А серед дорослих, в тому числі двоє осіб із одної сім’ї. Випадки епідемічно пов’язані між собою.Шлях передачі – контактно-побутовий. Наразі проводиться епідеміологічне розслідування, лабораторні дослідження води питної криничної та обстеження контактних.

     На протязі останніх років в Кіровоградській області реєструвались поодинокі випадки вірусного гепатиту А (2018р. – 12 випадків, в 2017 р. – 25). За 8 місяців 2019 року зареєстровано 10 випадків, із них 3 випадки у дітей.

     Вірусний гепатит А – гостре інфекційне вірусне захворювання, що протікає із загальною інтоксикацією і переважним ураженням печінки. Вірус гепатиту А виділяється з випорожненнями, сечею, рідше слиною хворої людини. У воді, харчових  продуктах, на різних предметах при температурі + 4 вірус зберігає свої властивості  на протязі декількох місяців, а при кімнатній температурі – тижнями. Під дією хлорних розчинів гине через 30 хвилин.

     Людина, яка страждає прихованою або гострою формою хвороби, виступає в ролі його розповсюджувача. Зараження здорової людини відбувається при споживанні забруднених харчових продуктів, води, через немиті руки, речі домашнього вжитку (посуд, білизна, рушник, іграшки, тощо), якими користувався хворий. Проникнення інфекції в організм відбувається крізь слизову оболонку шлунково-кишкового тракту. Сприйнятливість абсолютна, контагіозність висока.

     Інкубаційний період може тривати від 7-50 днів (в середньому 15-35 днів). У більшості випадків хвороба починається гостро з підвищенням температури тіла до 38.5 С, з’являється ломота в тілі, можливе першіння в горлі. Хвора людина відчуває загальну слабкість, погіршення апетиту, нудоту, що супроводжується блювотою. Через декілька днів температура нормалізується, але загальна слабкість зберігається. Печінка в цей період збільшується і у хворого виникають неприємні відчуття у правому боці. Період характеризується жовтим кольором шкіри і склери очей, темною сечею і знебарвленням калу.

     Лікування хворих з гепатитом А в більшості випадків проходить в інфекційному відділенні стаціонару. Хворим показаний постільний режим, особлива дієта.

Профілактика захворювання :

–  Використовувати для пиття лише перекип’ячену воду.

– Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання.

– При неорганізованому відпочинку для пиття та приготування їжі мати з собою  запас питної води (краще бутильованої).

– Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми – облити окропом.

– Суворо дотримуватись правил особистої гігієни – обов’язково мити руки з милом перед приготуванням їжі, після кожного відвідування туалету, приходу з вулиці.

– Не займатись самолікування. При появі перших ознак захворювання терміново звернутись до лікаря.    

819 Переглядів