• 25.04.2024

За вісім місяців поточного року на Кіровоградщині на лептоспіроз захворіло четверо людей

Вер 20, 2019

           Випадки реєструвалися в Бобринецькому, Гайворонському, Устинівському районах та в м. Олександрії. Ще один випадок зареєстрований у вересні у молодого чоловіка Олександрійського району, який на даний час отримує лікування у відділенні  інтенсивної терапії.

            В 2018 році в області зареєстровано 12 випадків захворювання на лептоспіроз, з яких 2 закінчились летально. Встановлено, що більшість випадків захворювань була пов’язана з купанням або рибалкою у непроточних водоймах, забруднених сечою мишовидних  гризунів, які переносять збудники цієї інфекції.

           Лептоспіроз – спільне для людей і тварин небезпечне інфекційне захворювання, яке викликається мікроорганізмами – лептоспірами.  Цей збудник потрапляє у навколишнє середовище із сечею хворих тварин, або носіїв інфекції. Людина заражається лептоспірозом при купанні в дрібних водоймах, ставках, озерах, під час рибної ловлі, під час догляду за хворими тваринами чи розбиранні їх туш, через недотримання правил особистої гігієни. Спеціалісти  констатують традиційне збільшення кількості хворих на лептоспіроз з травня по жовтень.

           Джерелом інфекції – є велика рогата худоба, кози, вівці, коні, собаки, сірі пацюки, полівки, водяні щури, а також хутрові звірі. Лептоспіри можуть проникати в людський організм не тільки через шлунково-кишковий тракт, а й через пошкоджену шкіру і слизові оболонки. Навіть непомітні ушкодження, подряпини можуть стати місцем проникнення інфекції.

           Характерною ознакою захворювання –  є біль у литкових м’язах. Іноді хворі не можуть не тільки ходити, але й триматися на ногах. Без своєчасного лікування захворювання лептоспірозом може призвести до тяжких наслідків (ураження нирок, печінки і т. д.) чи до смерті. Хворому на лептоспіроз необхідна своєчасна госпіталізація. І, звичайно, ні в якому разі не можна займатися самолікуванням.  Від людини до людини  – лептоспіроз не передається.

           Величезне значення мають: захист житла, продуктових складів та інших об’єктів від проникнення в них гризунів, захист водоймищ від можливих забруднень гризунами, сільськогосподарськими тваринами, знищення щурів і мишей. Купатися необхідно в спеціально відведених місцях.

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

862 Переглядів