• 29.03.2024

11 жовтня – Всесвітній день яйця

Жов 10, 2019

У 1996 році в м. Відень (Австрія) відбулась планова конференція під назвою “Міжнародна яєчна комісія”. Її делегати запропонували встановити щорічне свято – Всесвітній день яйця. Днем святкування цього смачного свята обрали 2-гу п’ятницю жовтня. Нічого дивного в цьому немає. Адже яйця — найуніверсальніший продукт харчування, вони популярні в кулінарії всіх країн і культур,  завдяки тому, що їх вживання може бути найрізноманітнішим.

 За останні десятиліття про яйця було сказано багато поганого, але недавні наукові дослідження показали, що абсолютно не потрібно уникати вживання яєць. У них міститься безліч необхідних організму живильних речовин, включаючи основні вітаміни і мінерали, а також антиоксиданти, які допомагають від деяких хвороб. І, всупереч загальній думці, яйця не підвищують рівень холестерину. Тому з’їдати одне яйце в день  навіть можна.

Щоб перевірити, чи яйце свіже – для цього занурте його у воду.
Свіже яйце неодмінно заляже на дно, а несвіже буде плавати на поверхні.  Колір яйця цілковито залежить від оперення курки. Звичайно, у білих курей і яйця будуть білими. Та на якість і смак це не впливає.- Найцінніше в яйцях – лецитин, що запобігає виникненню надлишку холестерину, а білок курячого яйця є еталоном чудового протеїну.

Яйця бувають двох видів. Дієтичним вважають яйце у перші сім днів після того як було знесено. Потім воно переходить в розряд столового.

 Перепелині яйця можна сміливо споживати сирими – ці пташки не хворіють на сальмонельоз. До того ж вони не викликають алергії.

 Найпопулярнішими в Україні яйця стають перед Пасхою. Українські писанки прославились на увесь світ.  Українські казки мають своїх героїв – яйця. Так, казка про яйце-райце оповідає фактично про створення світу, а “Курочка Ряба” запевняє, що бувають і золоті яйця, які може легко розбити звичайна сіра мишка.

Шановні мешканці області, із незвичним вас святом – і смачною яєчнею!

Відділ організації досліджень фізичних і хімічних факторів та епіднагляду за неінфекційними хворобами  ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України»

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua

1 206 Переглядів