• 19.04.2024

Цілющі властивості каштанів

Жов 11, 2019

Наступила золота пора року – осінь. Все частіше, прогулюючись парком, ми помічаємо під ногами плоди каштана. Посміхнувшись, згадуємо, як робили в дитинстві вироби з цього природного матеріалу, і легенько підчіплюємо плід ногою. Він поволі котиться і ховається в опалому листі. Знайома історія? А чи знаєте ви, що каштани, які от так без діла валяються під ногами мають  лікувальні властивості.

Користь цієї рослини досить різноманітна. Він усуває набряклість, внутрішні і зовнішні запалення. Виводить шкідливі речовини (токсини, солі, радіонукліди). Покращує роботу травного тракту, виводить холестерин, знижує тиск, знижує в’язкість крові, розширює судини, активізує вироблення антитромбіну, нормалізує роботу серця, нормалізує секреторну функцію жовчного міхура. Попереджає утворення тромбів.

Велика користь цієї рослини полягає в його листах, які містять масу цінних речовин. Відвари з них використовуються як ранозагоювальні, кровоспинні і противоопікові. Користь свіжих каштанів неоціненна при варикозному розширенні вен і серцево-судинних захворюваннях. Плоди і кора застосовуються для лікування шлунково-кишкового тракту. Відвар з каштана вживають зовнішньо і всередину. Якщо потрібно позбутися від фурункулів та інших запаленнях на шкірі, проблемні ділянки тіла натирають цілющим відваром.Шкода від каштанів виникає при надмірному їх вживанні або неприйняття шлунком цій незвичній для нього їжі. Наслідки можуть бути різними, від запору до діареї. У деяких випадках виникають алергічні реакції.

Оскільки каштан збільшує згортання крові, препарати з його вмістом слід приймати з обережністю.Не можна плутати кінські каштани з їстівними, це може призвести до серйозного отруєння.

Каштан багатий вітамінами і мікроелементами, позитивно впливають на організм. Екстракт цієї рослини входить до складу кремів і масок для обличчя, шампунів для волосся, бальзамів для рук і ніг, пін для ванн і антицелюлітних засобів. Каштан нейтралізує дію ультрафіолетових променів, тому міститься в засобах для засмаги. Масло дерева служить для догляду за в’янучої і схильної до сухості шкіри. Крем для ніг з його екстрактом знімає набряклість і втому, використовується для профілактики варикозу. Засоби, виготовлені на основі каштана, знімають запалення і почервоніння шкіри, покращують її колір, очищають, омолоджують, усувають дрібні зморшки. Шампунь, до складу якого входить даний компонент, відновлює структуру волосся, робить їх сильними і міцними. Лосьйони для тіла підсилюють мікроциркуляцію в шкірному покриві, тонізують шкіру, роблять її гладенькою, рівною і пружною, позбавляють від «апельсинової шкірки». Піни для ванн з екстрактом каштана  пом’якшують шкіру.

Раніше плоди каштана рятували від голоду мирне населення і солдатів у воєнний час. У період правління Олександра Македонського були посаджені численні каштанові гаї, завдяки яким воїнів забезпечували необхідним запасом продовольства.

Сьогодні ці дерева так само популярні. Декоративні форми каштанів з незвичайною, красивою кроною служать для озеленення вулиць, створення парків відпочинку та прикраси садових ділянок. Однак слід пам’ятати, що плоди каштана необхідно своєчасно прибирати з тротуарів, доріжок, щоб уникнути травм. І що в їжу придатні лише горіхи каштана їстівного. Горіхи інші декоративних форм цієї рослини неїстівні.

Можливо, гуляючи по парку наступного разу, ви вже не будете настільки байдужі до цих невитіюватих, але таких корисних дарів осінньої природи, оскільки тепер знаєте про їх цілющі властивості. Використовуйте їх для свого здоров`я, тільки не забудьте проконсультуватися зі своїм лікуючим лікарем. Здоровенькі були!

Відділ організації досліджень фізичних і хімічних факторів та епіднагляду за неінфекційними хворобами  ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України»  

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua

12 652 Переглядів