• 29.03.2024

Що потрібно знати, щоб не захворіти на діабет!

Лис 13, 2019

     14 листопада –  Всесвітній день боротьби  проти діабету.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я:

Кожних 7 секунд у світі діагностується 2 нових випадки захворювання на діабет.

Одна людина помирає від ускладнень.

Цукровий діабет посідає третє місце за кількістю хворих після серцево-судинних і онкологічних захворювань. Цією недугою хворіє кожен 13 житель Землі. 220-330 мільйонів діабетиків у світі.

3 мільйони людей помирають щороку.

У 78000 дітей щороку діагностують цю хворобу.

1,5 мільйона хворих в Україні.

В області серед дорослого населення, на  цукровий діабет хворіє 26314 осіб. За 9 місяців 2019 року  встановлено вперше в житті  діагноз 1555 особам.. 

На цукровий діабет хворіє 169 дітей. В цьому році вперше встановлено діагноз – цукровий діабет 13 дітям.

 Існують три основні типи діабету:

  • Діабет 1-го типу виникає, коли організм не виробляє достатньо інсуліну, щоб поглинати цукор (глюкозу) зі спожитої їжі, і не може перетворити його в енергію для вашого тіла.
  • Діабет 2-го типу виникає, коли організм не виробляє або не використовує інсулін повною мірою. Це найпоширеніший тип діабету.
  • Гестаційний діабет діагностують у період вагітності. Може бути наявним протягом певного часу і після народження дитини.

Симптоми:

  • Постійна спрага
  • Підвищений рівень глюкози в крові
  • Постійна втома і слабкість
  • Часте сечовипускання
  • Поколювання і оніміння кінчиків пальців
  • Ожиріння
  • Постійне відчуття голоду
  • Погіршення зору

Нормальний рівень глюкози :

– У дітей до 14 : 3,3 – 5,5 ммоль/л;

– У дорослих : 3,8 – 5,8 ммоль/л;

– Після 60 років : 6,3 ммоль/л

Фактори ризику : Спадковість,ожиріння, захворювання підшлункової залози,гострі вірусні         інфекції

Як захиститися від цієї пандемії?

1. Не паліть. Куріння знижує чутливість організму до інсуліну – цей гормон контролює рівень цукру в крові.

2. Знизьте рівень стресу. Коли ви нервуєте, ваш організм вивільняє глюкозу. І якщо стрес стає хронічним, це може призвести до підвищення рівня цукру.

3. Не вживайте наркотики. Амфетаміни, екстазі, MDMA – за даними Глобального співтовариства діабету, ці речовини пригнічують дію інсуліну. Якщо вживати їх систематично, вони можуть спровокувати захворювання.

4. Не приймайте ліки бездумно. Стероїди, антипсихотики і деякі ліки від астми впливають на рівень цукру. Обговорюйте з лікарем, наскільки їх користь для вашого здоров’я переважує потенційні ризики. І ніколи не займайтеся самолікуванням.

5. Слідкуйте за харчуванням. Ожиріння легко може дати старт діабету 2-го типу. Обмежуйте себе в калоріях і вуглеводах: це необхідно для того, щоб не навантажувати підшлункову залозу і не товстіти. При цьому потрібно харчуватися різноманітно і їсти більше овочів. Якщо ж у вас вже є зайві кілограми і вам за 40, регулярно перевіряйте рівень цукру в крові і слідкуйте за артеріальним тиском.

6. Займайтеся спортом. Американська діабетична асоціація попередила, що сидячий спосіб життя послаблює дію інсуліну. Водночас навіть легкі фізичні навантаження його підсилюють. Дотримуйтеся правила: як мінімум 30 хвилин в день потрібно бігати, плавати, танцювати і т. д.

7. Не ігноруйте симптоми. Втома, спрага, часте сечовипускання, втрата ваги, підвищений рівень цукру в крові, бархатисті-коричневі плями на шкірі – якщо у вас з’явилися ці симптоми, потрібно негайно звернутися до лікаря. Чим раніше вам поставлять діагноз “діабет” або “переддіабет”, тим нижче буде ризик ускладнень. 

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua

 

3 376 Переглядів