• 29.03.2024

ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ ПРО ТУБЕРКУЛЬОЗ!

Тра 16, 2017

В  Україні понад 20 років триває епідемія туберкульозу.

За 4 місяці поточного року в м. Кропивницький зросла захворюваність на туберкульоз серед населення на 55%. Реєструються випадки захворювання як у дітей (2 випадки позалегеневого туберкульозу), підлітків, так і у дорослих, у т.ч. декретованих груп професій (працівники сфери обслуговування, медичні працівники, інші).

Туберкульоз – це інфекційне захворювання, яке викликається мікобактерією туберкульозу і характеризується утворенням специфічних гранульом в різних органах і тканинах організму людини.

Джерелом при туберкульозі є хвора людина, деякі види тварин та птахів. Найнебезпечнішими є хворі люди, з легеневою формою туберкульозу, які виділяють збудника у навколишнє середовище під час кашлю з мокротинням, слиною. За добу хворий з легеневою формою туберкульозу може виділяти понад 1 млрд. мікобактерій. Одна хвора людина за відсутності лікування може інфікувати за рік 10 – 15 людей.  Але більшість людей має велику опірність до туберкульозу, зумовлену комплексом вроджених і набутих (щеплення) механізмів захисту, рівнем імунітету, завдяки цьому захворювання не розвивається при попаданні мікобактерій до організму.

Збудник туберкульозу стійкий до факторів зовнішнього середовища. В пилюці мікобактерія зберігається до двох місяців, в молоці 18 днів, в маслі і сирі 200 днів,  а в підвальному приміщенні до 6 місяців.

Туберкульоз може тривалий час  проходити замасковано, з незначними проявами хвороби: підвищена температура тіла, загальна слабкість, зниження апетиту, пітливість особливо вночі. Подальшими опорними симптомами хвороби є кашель, який триває більше 2-х тижнів; підвищена температура тіла протягом тижня; поганий апетит;  постійна слабкість; безпідставна втрата ваги; підвищена пітливість особливо вночі; задишка; біль в грудній клітині; крововідхаркування. Іноді хвороба починається гостро, як грип, гострий бронхіт чи запалення легенів. Деякі з перерахованих симптомів, можуть мати місце й при інших захворюваннях, але розібратися в цьому може лише лікар. Успіх лікування залежить від раннього виявлення захворювання. Чим раніше виявлений туберкульоз, тим швидше і успішніше він виліковується. У задавнених випадках хвороба має довготривалий, тяжкий перебіг і може призвести до стійкої інвалідності чи смерті.

Туберкульозна інфекція вражає майже всі органи і системи організму (кістки, шкіру, очі, лімфатичні вузли, сечостатеві органи, центральну нервову систему, кишківник), але частіше люди хворіють туберкульозом легень, тому важливе значення має в профілактиці туберкульозу і раннього його виявлення систематичне щорічне флюорографічне обстеження населення.

Щоб не захворіти на туберкульоз в умовах епідемії, слід повноцінно харчуватися, не мати шкідливих звичок, займатися спортом і загартовуватися.

Хворим на туберкульоз необхідно дотримуватись правил особистої гігієни та культури поведінки в побуті

Щоб своєчасно виявити захворювання органів дихання необхідно один раз на рік флюорографічно  обстежуватися особам, які відносяться до декретованої групи та один раз на два роки іншим категоріям населення.

 ТУБЕРКУЛЬОЗ ВИЛІКОВНИЙ –  при умові раннього виявлення, своєчасного ефективного лікування та дотримання рекомендацій лікаря.

Завідувач відділення,

Лікар епідеміолог

вищої кваліфікаційної категорії                                      Н.Г. Дьяченко

           Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

1 104 Переглядів