• 23.04.2024

Ефективна співпраця заради створення надійного фундаменту для подолання проблеми туберкульозу в Україні

Січ 31, 2020

     Можливості ефективної співпраці  в рамках програми «Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні» обговорили представники ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України» та КНП «Регіональний центр громадського здоров’я КОР» та «Кіровоградський обласний протитуберкульозний диспансер КОР» разом із групою всеукраїнських координаторів проекту.

     Фахівці презентували присутнім загальну інформацію про мету проекту, завдання, напрямки діяльності та очікувані кінцеві результати.

    Так, зокрема, було наголошено, що проект «Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні» реалізовується у 12 областях України  та має на меті розбудову потенціалу медичних, соціальних служб, проведення навчання персоналу для надання повного пакету послуг з лікування та профілактики ТБ в Україні;  покращити раннє виявлення та діагностику ТБ та підвищення рівня знань суспільства для боротьби з ТБ та подолання стигми.

      Гості ознайомились з напрямами роботи трьох установ щодо проведення протиепідемічних заходів в осередках туберкульозу, медичного нагляду за контактними, проведення контролю, моніторингу та диспансеризації.

     Фахівці епідеміологічного профілю Обласного лабораторного центру на усіх адміністративних територіях від моменту отримання екстрених повідомлень про реєстрацію випадку вперше діагностовано го туберкульозу проводять необхідний комплекс протиепідемічних заходів. Про ці та  інші заходи наголосила в.о. директора Надія Оперчук, робота проводиться спільно з органами влади та місцевого самоврядування.З часу створення КПН «Регіональний центр громадського здоров’я» неодноразово спільно проводились інформаційні кампанії, пов’язані саме із роз’яснювальною роботою серед населення області по профілактиці туберкульозу та вакцинації від цієї інфекції, наголосив Іван Касьяненко, генеральний директор КНП «Регіональний центр громадського здоров’я КОР».

     В результаті зустрічі було досягнуто домовленості щодо спільної роботи над Проектом, який має на меті досягти наступних показників:

  • Підвищити рівень виявлення ТБ;
  • покращити виявлення та залучення до відповідного лікування хворих на ХР ТБ;
  • покращити систему скринінгу на ТБ та залучення до проведення профілактичного лікування від ТБ (ПЛТБ) особам з груп ризику;
  • підвищити рівень успішного завершення лікування чутливого туберкульозу та ХР ТБ;
  • покращити виявлення та залучення до відповідного лікування дітей, хворих на ТБ;
  • підвищити рівень охоплення АРТ для всіх зареєстрованих випадків ко-інфекції ТБ/ВІЛ.

 

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua

 

 

 

738 Переглядів