• 18.04.2024

Перший випадок захворювання на лептоспіроз в області закінчився летально

Лют 25, 2020

         В області зареєстровано перший випадок лептоспірозу у 51-річного мешканця м. Кропивницький.

         Хворий не своєчасно звернувся за медичною допомогою та у важкому стані був госпіталізований у реанімаційне відділення медичного закладу, де на жаль, помер.  При дослідженні сироватки крові хворого в лабораторії особливо-небезпечних інфекцій ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України» було виявлено збудник лептоспірозу Leptospira Icterohaemorrhagiae.

         Триває епідеміологічне розслідування цього випадку з метою виявлення джерела інфекції та шляхів інфікування.  

 

 

         Довідково: Щорічно в області реєструється близько десятка випадків захворювань людей на лептоспіроз. В минулому році  було зареєстровано 6 випадків лептоспірозу     (2018 рік – 12 випадків, 2017 рік – 11, 2016 рік – 15).

         У 2019 році на лептоспіроз хворіли мешканці м. Кропивницький, м. Олександрія, Бобринецького, Гайворонського, Олександрійського та Благовіщенського районів. Один хворий внаслідок пізнього звернення та ускладнень хвороби помер. У 4-х випадках інфікування відбулось водним шляхом (при купанні та риболовлі у непроточних водоймах), в інших 2-х випадках підтверджено контактний шлях передачі збудників лептоспірозу від домашніх собак. 

         Лептоспіроз – небезпечне інфекційне захворювання, спричинене бактерією Leptospira.

         Без лікування лептоспіроз може призвести до ураження нирок, ураження печінки, менінгіту (запалення мембрани навколо головного і спинного мозку) чи навіть смерті.

         Збудники інфекції потрапляють у воду із сечею інфікованих тварин, найчастіше – гризунів.

         Захворіти на лептоспіроз можна під час купання у заражених водоймах, а також при контакті із інфікованими тваринами. У тіло людини бактерія лептоспірозу найчастіше потрапляє через тріщини, порізи чи рани на шкірі чи слизові оболонки (очі, ніс, рот). 

         Людина може захворіти у період від двох днів до чотирьох тижнів після зараження.  Симптоми варіюються від легких (головний біль, гарячка, біль у м’язах, почервоніння очей, діарея, висипання)  до серйозних (ураження нирок, ураження печінки, менінгіт) і навіть смерті.  

         Лептоспіроз часто складно діагностувати, адже симптоми схожі на прояви інших захворювань – наприклад, можуть нагадувати грип, який більш характерний восени і взимку. До того ж, часом захворювання може протікати безсимптомно. Лептоспіроз лікують антибіотиками, призначити лікування може тільки лікар.

 

 

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua

1 076 Переглядів