• 18.04.2024

Позачергове засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій

Лют 28, 2020

         28.02.2020 року відбулося позачергове засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яке відбулося під керівництвом голови обласної державної адміністрації Андрія БАЛОНІ, за участю в.о директора ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України» Надії ОПЕРЧУК та директора департаменту охорони здоров’я  облдержадміністрації Олега РИБАЛЬЧЕНКО. Під час засідання заслуховувалося питання про стан виконання протиепідемічних заходів щодо запобігання поширенню на території Кіровоградської області гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом COVID-2019.

         Під час своєї доповіді Надія ОПЕРЧУК зазначила,  що станом на 28.02.2020 р. у світі зареєстровано 83391 лабораторно підтверджених випадків нової коронавірусної інфекції, спричинених новим  коронавірусом, виявленим у місті Ухань (провінція Хубей, Китай), з них  2858 закінчились летально.

         Окрім Китаю захворювання зафіксовані в 43-х країнах світу (Південна Корея, Японія, Сінгапур, Гонконг, Італія, Таїланд, США, Іран, Малайзія, Австралія, Німеччина, В’єтнам, ОАЕ, Франція, Великобританія, Канада, Філіппіни, Індія, Кувейт, Російська Федерація, Оман, Непал, Камбоджа, Шрі-Ланка, Фінляндія, Бельгія, Єгипет, Ізраїль, Ліван, Бахрейн, Афганістан, Ірак). Після Китаю найбільша кількість захворювань зареєстрована у Південній Кореї (1146), Італії (322) та Японії – (170).

         В Україні станом на 1800 28.02.2020р. не зареєстровано жодного лабораторно підтвердженого випадку коронавірусної інфекції СOVID-19.

         Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) 30 січня 2020р. прийнято рішення про визнання ситуації із поширення СOVID-19 надзвичайною подією у сфері громадського здоров’я, що має міжнародне значення. 

         Наказами МОЗ України від 24 січня 2020 р. № 185 «Про заходи щодо недопущення занесення і поширення на території України випадків, спричинених новим коронавірусом, виявленим  у місті Ухань (провінція Хубей, Китай)» та від 10 лютого 2020 р. № 292 «Про внесення змін до наказу МОЗ України від 24 січня 2020 року № 185» на обласні лабораторні центри МОЗ України покладені  обов’язки та відповідальність за:

  • реєстрацію випадків захворювань та подання звітності;
  • проведення епідеміологічного розслідування випадків;
  • організацію комплексу протиепідемічних та профілактичних заходів,
  • визначення меж осередків інфекції та кола контактних осіб;
  • проведення діагностики грипу та інших гострих вірусних респіраторних сезоних інфекцій з метою диференціальної діагностики та виключення коронавірусної інфекції;
  • прийом із закладів охорони здоров’я та транспортування зразків матеріалів від хворих в вірусологічну референс-лабораторію ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» (м. Київ).           

         В цілому ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України» (далі – ДУ «КОЛЦ МОЗУ») готова до роботи на випадок виявлення хворого на СOVID-19 та відпрацювання повного комплексу протиепідемічних заходів у вогнищі.

   Наказами по ДУ «КОЛЦ МОЗУ» від 31.01.2020 №32, від 20.02.2020 № 41:

         – затверджено склад обласної оперативної групи фахівців та відповідальних осіб за організацію профілактичних заходів, звітування, проведення протиепідемічних та дезінфекційних заходів у вогнищах захворювань;

         – затверджено основний та дублюючий склад епіддезбригади для проведення протиепідемічних заходів на випадок виявлення захворювань, пов’язаних з 2019nCoV у складі лікаря-епідеміолога, помічника лікаря епідеміолога, дезінфектора та водія;

         – визначено алгоритми дій працівників установи у разі виявлення захворювань, пов’язаних з 2019nCoV, у т.ч. проведення дезінфекції.

         У відокремлених структурних підрозділах ДУ «КОЛЦ МОЗУ» створено 12 епіддезбригад для роботи в містах та районах, які забезпечені  комплектами протичумних костюмів першого типу, автотранспортом та необхідною кількістю дезінфекційних засобів і пального.  Усього по установі до роботи можуть бути залучені 12 лікарів епідеміологів, 27 помічників лікаря епідеміолога та 20 дезінфекторів, які пройшли відповідну підготовку та навчання.

          На виконання розпорядження КМУ від 03.02.2020 р. №93-р «Про заходи щодо запобігання занесенню і поширенню на території України гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом 2019-nCoV» видано розпорядження голови Кіровоградської облдержадміністрації, яким затверджено склад оперативного штабу та План протиепідемічних заходів щодо запобігання поширенню на території області гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом COVID-19 (від 10.02.2020 №139-р).

         Починаючи з 05 лютого 2020 р. державною установою готуються щотижневі та з 25 лютого –  щоденні звіти в МОЗ України та ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» про проведені в області заходи профілактики захворювань коронавірусом СOVID-19.

 

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua

685 Переглядів