• 20.04.2024

Мийте руки та дезінфікуйте поверхні при коронавірусній інфекції

Бер 19, 2020

У зв’язку з поширенням корона-вірусної інфекції у світі, для мінімізації ризиків захворювання  із превен-тивною метою, лікарі-епідеміологи радять: Коронавірус живе на поверхнях не більше трьох годин. Тому варто вдома дезінфікувати всі поверхні. Прості дезінфекційні засоби можуть вбити вірус, унеможливлюючи зараження людей.  Найкраще підійде засіб на основі вапна.

Особливу увагу варто приділити гігієні рук. Окрім коронавірусу, чисті руки можуть убезпечити вас від грипу, кишкових інфекцій, гепатиту A, паразитів та ще багатьох-багатьох хвороб. Якщо ви раптом забули, як правильно мити руку, то надаємо покрокову інструкцію:

1. Намочіть руки (температура води з точки зору захисту від інфекцій неважлива).

2. Видавіть мило або використовуйте брускове, щоб намилити руки. До речі, особливої ​​різниці для здоров’я між брусковим і рідким милом немає, але добре б, щоб брускове лежало в мильниці з отворами. Але, в будь-якому випадку, мило потрібно застосовувати: однією водою ефективно від вірусів і бактерій не позбудешся.

3. Спіньте мило, потерши долоні одна об одну.

4. Потріть тильну сторону кожної долоні й між пальцями.

5. Потріть між пальців, склавши долоні.

6. Складіть руки в замок і поводите ними так, щоб потерти пальці.

7. Потріть великі пальці.

8. Потріть кінчики пальців про другу долоню.

9. Змийте мило.

10. Витріть руки (паперовим рушником, або особистим рушником, яке ви міняєте раз в декілька днів) або використовуйте сушарку. Важливо, щоб руки були сухими, інакше на них легко осядуть віруси і бактерії. Якщо ви використовуєте паперовий рушник, закрийте кран з його допомогою.

11. Звісно, що не існує “канонічного” способу миття рук, однак головне, щоб воно було ретельним. Миття рук повинно займати щонайменше 40-60 секунд. Якщо  ж немає можливості помити руки з водою і милом, варто використовувати спиртовмісний антисептик для рук — розчин із вмістом спирту 60–80% або із 2% хлоргексидину. Антисептик має покривати всю поверхню шкіри рук, обробляти руки треба щонайменше 30 секунд і особливу увагу приділити нігтям. Однак, при першій нагоді варто помити руки.

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua

1 359 Переглядів