• 25.04.2024

Що робити, якщо ви захворіли під час карантину?

Бер 26, 2020

Фахівці обласного лабораторного центру рекомендують, що роботи, якщо ви захворіли під час карантину, пов’язаного з пандемією короновірусом COVID-19.

Коронавіруси — це велика родина респіраторних вірусів, які можуть спричиняти захворювання різного ступеню тяжкості: від звичайної застуди до тяжкого гострого респіраторного синдрому. Захворювання, яке викликав новий коронавірус, називається COVID-19.

Насамперед треба розуміти: коронавірус ще не вивчений достатньо, тож і специфічного лікування немає. Його симптоми дуже схожі на ті, які викликає величезна група респіраторних інфекцій: сухий кашель, висока температура, важке дихання, суха слизова носової порожнини. Тобто клінічно – це однакові прояви, під якими можуть бути різні причини, зокрема і коронавіруси.

Не бійтеся проявів респіраторних інфекцій легкої і середньої важкості. А також температури до 39C, якщо, звісно, ви нормально її переносите. Висока температура – це потужний стимул для виробництва великої кількості антитіл, які вчасно зупиняють розмноження вірусів. Це правило стосується і коронавірусу.

Аби не було інтоксикації, пийте багато солодкої води. Коли людина багато п’є, знижується рівень інтоксикації та покращується обмін речовин.

Коли час бити на сполох та негайно викликати лікаря? Вже сьогодні кожен, незалежно від віку та стану здоров’я, має навчитися вимірювати власну частоту дихання. У нормі в дорослих та дітей, старших як 5 років, вона має бути до 20 вдихів та видихів за хвилину. Якщо ж людина дихає за хвилину понад 30 разів – це привід негайно викликати «швидку». У разі пневмонії будь-якого походження насамперед зростає частота дихання. Це основне правило, яке нині мають засвоїти всі.

Якщо Ви захворіли, то  повинні сповістити  сімейного  лікаря про стан здоров’я. Ваш сімейний лікар – це перша людина, якій ви маєте повідомити про нездужання.  Якщо симптоми будуть схожими на прояви коронавірусу, саме сімейний лікар спрямує вас на тестування і проінструктує щодо подальших кроків.

Якщо вже підозрюєте у себе коронавірус, а сімейного лікаря з якоїсь причини у вас нема, звертайтеся до найближчого медичного закладу: лікарні, поліклініки, амбулаторії сімейного лікаря, фельдшерсько-акушерського пункту – лікарі зобов’язані допомогти навіть без декларації. Дбаймо один про одного та інших, які в групі високого ризику!

 

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua

911 Переглядів