• 25.04.2024

Як запобігти захворюванням на кишкові інфекції та харчовим отруєнням влітку під час подорожей та відпочинку на природі

Тра 23, 2017

         Незабаром вже літо, це той період коли люди активно відпочивають на природі, часто вирушають у туристичні подорожі, мандрують країною та за її межами.

         Під час відпочинку, щоб не захворіти на кишкові інфекції та харчові отруєння треба дотримуватись правил безпеки харчування та особистої гігієни.

         До виїзду на природу треба правильно підготуватися: харчі на напої купувати у магазинах або на офіційних продовольчих ринках, де якість продукції контролюється. Необхідно звертати увагу на строки придатності, бо продукти у кінцевих термінах придатності в спекотних умовах можуть перетворитися на отруту.

         Для будь-яких видів відпочинку на природі, як правило незмінним атрибутом є шашлик або інші страви на грилі. Варто пам’ятати,  що м’ясо та м’ясні продукти мають бути як слід термічно оброблені. Краще всього для приготування  шашлику брати свіже м’ясо. Маринад для шашлику повинен містити кислоту, після такої обробки (впродовж 3 годин) мариноване м’ясо може зберігатися без холодильника не більше ніж 6 годин.

         Із свіже зловленої риби краще всього приготувати рибну юшку (уху), яка вариться досить довго, тому зазвичай усі можливі бактерії знищуються.         Смажити чи пекти рибу треба чим довше витримуючи на вогні.

         Не можна їсти шашлик та запечену рибу, що недостатньо просмажились. Не бажано давати дітям жирне та надто пересмажене на вогні м’ясо, бо це може призвести до виникнення кишкових розладів, гострих запалень шлунка та кишковика.

         Приготовлені страви бажано споживати відразу, а у випадку їх повторного споживання – обов’язково піддавати повторній термічній обробці.

         Рекомендуємо брати із собою достатній запас питної води гарантованої якості (бутильована, або попередньо очищена питна із централізованого водогону, якість якої систематично контролюється).

Використовувати воду з річки або з озер для приготування їжі, миття посуду, овочів та фруктів не можна, це не питна вода!

Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а для споживання дітьми – бажано обдати окропом.

         У природних умовах варто відмовитися від консервів, молочних продуктів, варених яєць та копченої риби, адже ними отруїтися найлегше. Небезпечні також майже всі види ковбаси, за винятком сирокопчених.

         Салати та інші багатокомпонентні страви з майонезом – також варіант не для природи.

         Не потрібно пакувати, транспортувати та зберігати сирі та варені продукти в одній ємності. Краще всього тримати продукти в окремих пакетах для харчових продуктів у спеціальних сумках-холодильниках.

         Зберігання готових страв без холоду не повинно перевищувати 2 годин.

         Збираючись на відпочинок, ні в якому разі не треба брати із собою осіб, які хворіють на будь-які кишкові захворювання. Бо джерелом інфекції при кишкових інфекціях, головним чином, є хворі люди, інколи – тварини і птахи, які виділяють з фекаліями та сечею в навколишнє середовище мікроорганізми – збудники інфекційних хвороб, забруднюючи грунт, воду, овочі, ягоди.

         Збудники інфекційних хвороб брудними руками хворої людини  заносяться на продукти харчування, де вони не тільки зберігаються, а й розмножуються, особливо в молочних, м’ясних, рибних продуктах, овочевих та фруктових салатах та у тих стравах, які після приготування не підлягають термічній обробці.

         При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) треба уникати контакту продуктів з ґрунтом та піском. Зберігати продукти необхідно у місцях, захищених від мух та інших комах, які можуть переносити інфекції.

         При відпочинку з дітьми батьки повинні навчити їх правилам безпеки харчування та дотримання особистої гігієни. Необхідно ретельно слідкувати, щоб дитина не споживала незнайомі ягоди, фрукти, трави, рослини та продукти невизначеного походження, а також обов’язково дотримувалась правил особистої гігієни – мити руки перед вживанням їжі та після кожного відвідування туалету.

Для купання необхідно користуватися лише офіційно відкритими пляжами, уникати ковтання або полоскання рота при купанні.

     Дотримання цих простих правил та рекомендацій дозволить уникнути кишкових захворювань та харчових отруєнь, зробить відпочинок на природі безпечним для здоров’я та залишить у пам’яті лише гарні спогади.

Треба пам’ятати, що захворювання на кишкові інфекції та отруєння можуть проявлятися не одразу. Прихований період при різних кишкових інфекціях може бути від декількох годин до 7 діб.

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (слабкість, головний біль, нудота, блювота, болі у животі, пронос, підвищення температури тіла) необхідно терміново звернутись до найближчого лікувального закладу. Не потрібно займатися самолікуванням, бо це може призвести до тяжких ускладнень! При груповому відпочинку хворого необхідно тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від колективу.     При тяжкому стані хворих потрібно негайно викликати швидку допомогу або самостійно доставити постраждалих до лікарні.

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

 

 

 

1 578 Переглядів