• 19.04.2024

Новий коронавірус: все, що треба знати про хворобу

Кві 2, 2020

Нездужання, подразнення в горлі, ломота, яка може поєднуватися з температурою – тобто перші симптоми коронавірусної інфекції такі ж самі, як і у знайомого українцям грипу. Лабораторна діагностика дає змогу точніше визначати діагноз. А загалом можна сплутати клініку коронавірусної інфекції із звичайним грипом. 

Найперше, погода сприяє тому, щоб інфекція легше передавалася від людини до людини.

Коронавірус передається від хворої людини повітряно-крапельним шляхом.  При цьому вірус може потрапити на поверхню ока, на поверхню стола (можна її торкнутися – як правило, 20-30 разів), протягом години ми торкаємося свого обличчя,  не помічаючи цього. Тобто з одного боку є пряма передача, а з іншого – вірус може деякий час зберігати життєздатність на поверхні предметів.

Нещодавно йшлося про те, що життєздатність коронавірусу в оптимальних умовах (вологість, температура) становить 48 годин. Нині ж китайські науковці говорять про тривалість його виживання аж до 5 діб.

Чи обов’язково переносник вірусу має симптоми хвороби? Однозначної думки на сьогодні немає. Навіть за відсутності симптомів людина все одно може виявитися джерелом інфекції.

Є вікові та індивідуальні особливості імунітету. Наприклад, грип у дітей віком до 5 років перебігає тяжче, ніж у дітей після 5 років. У людей віком 65+ грип перебігає тяжче, ніж у людей до 65 років. Це пов’язано з віковими особливостями.

Якщо людина зловживає алкоголем, курить, це погано впливає на імунітет. До того ж люди старшого віку часто мають хронічні захворювання.

На сьогодні всі говорять про щонайбільше 14 днів інкубаційного періоду коронавірусу. Цим визначається запланована тривалість ізоляції евакуйованих в Україну безпосередньо з країн, де зареєстровано коронавірус.  Але є дані, що цей період може бути тривалішим, ніж 2 тижні: він може продовжуватися і понад 20 діб.

Профілактика смертельної інфекції, це насамперед чисті руки – слід користуватися проточною водою, бажано з милом. Можна застосувати антисептик для рук на спиртовій основі. Виходячи з громадської вбиральні, намагайтеся не торкатися долонями ручок – це можна робити ліктем. Має значення кашльовий етикет: прикриватися згином ліктя, одягом, хустиною. Раціонально використовувати маски.

Коронавірус не любить сонця і сильного морозу, відкритого простору – в таких умовах вірусна інфекція тяжче передається. Не любить антисептиків. Умовно кажучи, все, що горить, згубне для вірусу – цим варто обробляти руки.

Він любить скупчення населення, яке є в мільйонних містах.  Ми говоримо про індустріальний регіон, коли є мряка, смог- і це сприяє передачі вірусу від людини до людини.

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua

1 179 Переглядів