• 20.04.2024

21 травня 2017р. Всесвітній день пам’яті жертв СНІДу.

Тра 23, 2017

Щорічно кожну третю неділю травня відмічається Міжнародний день пам’яті померлих від СНІДу . Метою проведення цієї  акції є звернення уваги світової спільноти до проблем людей, які померли від СНІДу, нагадати людям, що захворіти на СНІД можуть ті, які знаходяться в зоні ризику, ведуть нерозбірливе статеве життя і приймають наркотики. В цей день згадують своїх знайомих, підтримують тих, кого торкнулася епідемія, приймають участь в акціях, присвячених боротьбі з ВІЛ/ СНІДом.

Вперше Всесвітній день пам’яті жертв СНІДу був відмічений в Сан-Франциско (США) в 1983р., звідти ж започаткована і символіка антиснідового руху: червона стрічка, приколота до одягу. Ця стрічка стала загально прийнятим символом боротьби зі СНІДом, солідарності та співчуття тим, кого епідемія затронула особисто.

Масштаби розповсюдження вірусу імунодефіциту людини зараз набули глобального характеру і представляють реальну загрозу соціально-економічному розвитку більшості країн світу.

В наш час в Україні епідобстановка по ВІЛ-інфекції продовжує залишатись напруженою, продовжує розповсюдження вірусу серед населення. По числу нових випадків реєстрації інфікування ВІЛ Україна займає одне з перших місць в Європі.

Епідемія СНІДу поступово переходить в нову стадію розвитку з виходом вірусу з середовища наркоманів в загальну популяцію населення.

Про це свідчить збільшення серед інфікованих питомої ваги жінок та осіб, які не вживають наркотики.

В світі так склалось, що із-за менталітету населення більшість громадян не можуть толерантно відноситись до ВІЛ-інфікованих. Права їх порушуються: цих людей не беруть на роботу, дітей важко влаштовувати в дитячі заклади.

Задача суспільства – створити для людей з ВІЛ-інфекцією повноцінні умови проживання, не допускати по відношенню до них дискримінації в різних формах. Адже СНІД не має кордонів, національності, статевої приналежності, віку і не дає пощади нікому.

Офіційна статистика свідчить, що станом на початок 2017 року в Україні на диспансерному обліку з захворюванням на ВІЛ-інфекцію знаходиться біля 150 тис осіб. За 10 місяців минулого року в державі зареєстровано 14 тисяч нових випадків захворювання на СНІД. Також на початку року на обліку стоїть 34030 осіб, що хворі на СНІД. За рік помирає від СНІДу та супутніх, так званих опортуністичних інфекцій, близько трьох тисяч людей. За період з 1987 по 2016 рік в Україні померло майже 41 тис. осіб. Майже 19% від нововиявлених випадків ВІЛ-інфекції в Україні становлять діти до 14 років.

Поширеність ВІЛ-інфекції в Україні становить більше 300,0 на 100 тисяч населення. Найбільш напружена ситуація в Дніпропетровській, Донецькій, Миколаївській, Одеській та Херсонській областях.

Але це лише офіційна статистика виявлених та зареєстрованих хворих на ВІЛ-інфекцію, фахівці ж вважають, що ситуація з її поширеністю в Україні на порядок вища.

Завідувач відділенням ОНІ                                                           Чорний Ф.Ф.

Лікар-епідеміолог відділення ОНІ                                             Переведенцев С.В.

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

788 Переглядів