• 19.03.2024

5 травня – Всесвітній день гігієни рук

Тра 5, 2020

Щорічно 5 травня за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) світова спільнота відзначає Всесвітній день гігієни рук.

Дата цього заходу обирається не випадково: 5-й день 5-го місяця символізує 5 пальців на кожній руці людини. Оскільки руки є одним із основних факторів ризику розповсюдження хвороботворних мікроорганізмів, гігієна рук дозволяє знизити рівень поширення інфекційних захворювань.

Всесвітній день гігієни рук започатковано, щоб нагадати про важливість обробки рук задля збереження життя та здоров’я мільйонів людей та підкреслити особливу важливість гігієни рук як в галузі охорони здоров’я, так і в повсякденному житті..

На наших руках живе величезна кількість небезпечних для людського здоров’я мікроорганізмів. В результаті навіть незначних подряпин чи ран, вони можуть викликати вірусні захворювання, бактеріальні, грибкові та кишкові інфекції, гельмінтози тощо.

Найбруднішими предметами, з якими щодня стикається майже кожна людина, є мобільні та стаціонарні телефони, письмові столи, клавіатура та мишка комп’ютера, кнопки ліфта, вимикачі світла, дверні ручки та усі поруччя.

Гігієна рук – це часто перша лінія захисту проти нових і виникаючих стійких до антибіотиків інфекцій. Більшості інфекцій, що передаються через брудні рук чи пов’язані з медико-санітарною допомогою, можна запобігти при простому дотриманні гігієни рук.

Повсякденне миття рук, з використанням повсякденних миючих засобів, рекомендується проводити:

  • на початку та в кінці робочого дня
  • перед приготуванням, прийомом та роздачею їжі
  • після відвідування туалету або зміни підгузку
  • перед використанням контактних лінз
  • перед обробкою ран
  • перед прийомом ліків
  • після контакту з брудними предметами чи поверхнями
  • після контакту з тваринами
  • після контакту з будь-якими біологічними рідинами (кров, слина тощо).

Під час миття рук надзвичайно важливо дотримуватись певних правил:

  1. Намочіть руки
  2. Нанесіть мило
  3. Ретельно потріть долоні
  4. Потріть правою долонею по поверхні лівої руки і навпаки
  5. Потріть долоні з переплетеними пальцями
  6. Ретельно потріть кінчики пальців
  7. Окремо потріть великі пальці рук
  8. Змийте мило під проточною водою
  9. Витріть руки насухо.

Для миття рук рекомендують використовувати рідке мило з дозатором. Важливо пам’ятати, що вода і звичайне туалетне мило не вбиває мікроорганізми, тому ефективність миття залежить лише від того, наскільки ретельно ви трете долоні. Але навіть цей простий процес, якщо він зроблений правильно, допомагає видалити до 90% мікробів з рук.

Цікавий факт: згідно з дослідженнями, бактерії більше «люблять» жіночі руки. Вчені пов’язують це з тим, що жінки мають тоншу шкіру на руках, нижчу кислотність та інший, ніж у чоловіків, гормональних фон.

За допомогою гігієни рук поширення інфекції можна зупинити, а шкоді для пацієнтів і працівників охорони здоров’я можна запобігти, використовуючи засоби для обробки рук, завдяки яким можна запобігти мільйонам випадків смертей, що дуже актуально в наш час, в період боротьби з пандемією COVID-19.

Чисті руки – запорука здорового життя. Будьте здорові !

580 Переглядів