• 19.04.2024

В місті Кропивницькому продовжується епідеміологічне розслідування спалаху сальмонельозу

Лип 17, 2020

   ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України» повідомляє, що за результатами епідеміологічного розслідування по випадкам захворювання людей після святкували весілля в одному із кафе в місті Кропивницькому встановлено, що збудником, який викликав гостре харчове отруєння є сальмонела (Salmonella).

   Станом на 17.07.2020р. лабораторно підтверджено діагноз «Сальмонельоз» у 6-ти хворих, а також виділено аналогічний збудник у 3-х співробітників кафе, де проводився весільний банкет.

   За результатами досліджень готових блюд, які залишились після святкування весілля, в 2-х зразках (рулет печінковий та рулет м’ясний з куркою і чорносливом)  виділено збудник Salmonella.

   Тож, можна зробити попередній висновок, що інфікування гостей відбулося харчовим шляхом безпосередньо в кафе, а обставинами, які сприяли виникненню спалаху є виявлені порушення санітарно-гігієнічного режиму, недотримання поточності технологічного процесу приготування страв та порушення періодичності проходження медичного огляду працівниками кафе.

   Протиепідемічні заходи у вогнищах інфекції та лабораторні дослідження тривають.

 

1 419 Переглядів