• 20.04.2024

До Всесвітнього дня боротьби з гепатитом

Лип 27, 2020

     

     Щорічно 28 липня згідно резолюції, яка була прийнята у 2010 році на сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я, у світі відмічають Всесвітній день боротьби з гепатитом.  Ця дата – нагадування всьому людству про глобальну проблему поширення такого важкого захворювання, як гепатит.

    З метою вирішення проблем, пов’язаних з ВГ, Всесвітня організація охорони здоров’я розробила Глобальну Стратегію сектору охорони здоров’я по вірусному гепатиту на 2016-2021 роки – «На шляху до ліквідації вірусних гепатитів».

                                                                          Вірусні гепатити B і C є серйозною проблемою для охорони здоров’я, що стосується 325 мільйонів людей всього світу. Вони є базовою причиною раку печінки, від якого щорічно помирає 1,34 мільйони хворих.

   З 325 мільйонів осіб, які живуть з вірусним гепатитом у всьому світі, більше 290 мільйонів (це 9 з 10!) не знають про свою хворобу. Якщо не проводити масштабний скринінг, діагностику та відповідне лікуванням, все більше людей заразяться, і будуть, як і раніше, помирати.

   Вірусні гепатити – це група небезпечних для людини інфекційних захворювань, викликаних різними вірусами, що уражують печінку.

    Найбільш поширеними є вірусні гепатити A, B і C. Механізми передачі вірусних гепатитів різні: від звичного для гострих кишкових інфекцій  фекально-орального при гепатиті А до гемоконтактного, або парентерального механізмаму передачі при гепатитах В і С.

   В Україні за останні роки захворюваність на вірусний гепатит А значно знизилась, в Кіровоградській області також реєструються поодинокі випадки захворювання. Так, в I-півріччі цього року зареєстровано вірусних гепатитів 115 випадків (показник 12,25) ; за 6 міс. 2019 р. – 125 випадків, (показник 13,31), зниження на 8, 0 %.

   В м. Кропивницький рівень захворюваності становить 20,23 на 100 т.н., в м. Олександрія захворюваність на вірусні гепатити зросла в 3 рази (24 вип.), в м. Знамянка (4 вип.), в Кропивницькому районі зареєстровано 14 випадків, що на рівні минулого року.

    За 6 міс. 2020р. в області зареєстровано всього 97 випадків хронічних вірусних гепатитів (показник 10, 33 на 100 т.н.), а саме хронічний гепатит В – 27 випадків (2,87 на 100 т.н.), хронічний гепатит С – 69 випадків (7,35 на 100 т.н.).

   Гепатити B і C – хронічні інфекції, які можуть протікати бессимптомно протягом довгого часу, іноді декількох років або навіть десятиліть. Як мінімум 60% випадків раку печінки пов’язані з пізнім діагностуванням та лікуванням вірусів гепатиту В і С. Недостатнє охоплення тестуванням і лікуванням – найсерйозніша прогалина, яку необхідно ліквідувати для досягнення до 2030 р глобальних цілей по елімінації гепатиту. 20% осіб з хронічним вірусним гепатитом С (ВГС) у світі знають про свій діагноз, з них – лише 8% осіб з хронічним ВГВ та 7,4% осіб з хронічним ВГС.

   Первинна профілактика інфікування полягає в обізнаності населення щодо проблеми ВГ та дотримання певної поведінки. Така поведінка передбачає утримання від контактів з рідинами організму іншої людини (кров, міжтканинна рідина, сперма): треба практикувати безпечний (захищений) секс (застосовувати бар’єрні контрацептиви – презервативи), користуватися засобами разового (шприци, голки, крапельні системи, гінекологічні оглядові дзеркала тощо) та індивідуального (зубні щітки, леза для гоління, контактні лінзи) призначення; користуватися засобами індивідуального захисту (рукавички, окуляри, фартухи тощо), користуватися стерильним інструментом багаторазового призначення (манікюрний, стоматологічний, хірургічний, лабораторний інструмент, інструмент для пірсингу і татуажу тощо); працівникам, які мають контакт з рідинами та тканинами організму, не допускати забруднення навколишнього середовища останніми та користуватися засобами індивідуального захисту.

  Щеплення дорослих осіб, що належать до груп епідеміологічного та клінічного ризиків, регламентована чинним Календарем профілактичних щеплень в Україні.

   Проти гепатиту В розроблені сучасні ефективні вакцини. В Україні вакцинація проти гепатиту В введена в Календар профілактичних щеплень і перше щеплення новонароджений отримує в пологовому будинку, в подальшому згідно схеми вакцинації в кабінетах щеплення, за призначенням сімейного лікаря.

     За 6 місяців поточного року в області обсяг виконання плану профщеплень проти гепатиту В склав 45,3%, охоплено 3233 дитини, у т.ч. дітей до 1 року – 43 % (щеплено 2618 дітей).

     Забезпеченість вакциною проти гепатиту В у достатній кількості.

      Станом на 01.07.2020 року залишок вакцини проти гепатиту В в області  складає 16945 доз .

     Виявлення захворювання на вірусні гепатити на ранніх стадіях значно збільшує шанс на повне одужання та збереження здоров’я.

 

 

 

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

1 186 Переглядів