• 23.04.2024

Профілактика сальмонельозу.

Тра 31, 2017

         Сальмонельоз – гостре інфекційне захворювання, яке викликається найдрібнішими живими мікроорганізмами –бактеріями, що називаються сальмонелами. Основним місцем їх знаходження  є кишковик тварин, птахів та людини. Сальмонели мають здатність не лише стійко зберігатись в навколишньому сердовищі, а й розмножуватись в продуктах харчування, зокрема в м’ясних, молочних  холодці, бульйонах, паштетах, ліверній ковбасі та виробах із фаршу. За оптимальної температури 20-37 градусів незначне зараження продуктів через 4-7 годин перетворюється на масивне забруднення. При цьому не відбувається змін кольору, запаху, смаку самого продукту.

         Найхарактернішою ознакою збудників цих захворювань є те, що вони потрапляють в організм людини через рот з забрудненими харчовими продуктами, водою та через брудні руки. Джерелом зараження обов’язково є хвора людина або бактеріоносій збудника (людина яка раніше перехворіла), хворі на сальмонельоз  тварини, птахи, яйця  забруднені водоплаваючої птиці, гризуни.

         Щорічно в Україні реєструються випадки групових захворювань сальмонельозною інфекцією під час святкувань (весіль, проводів в армію, днів народження тощо). Не є виключенням і наша область, де також практично кожний рік реєструються групові захворювання та спалахи.Так, в липні минулого року в Благовіщенському(Ульянівському) районі захворіло на сальмонельоз 46 осіб, в т.ч. 3 дітей.Трапляються сімейні вогнища з 3-4 випадепми захворювання.

Основні причини цих захворювань: приготування продуктів і страв в домашніх умовах при недотриманні правил особистої гігієни (не милися належним чином руки), порушення технології приготування страв, зберігання їх без холодильного обладнання (в льосі, на веранді), участь  в приготуванні страв   сторонніх осіб без попередніх спеціальних медичних обстежень в закладах громадського харчування.

         Проявами гострих кишкових захворювань, в тому числі сальмонельозу можуть бути слабкість, болі в животі, кишково-шлункові розлади,  нудота, блювота, пронос, значне  підвищення температури тіла.

         Захворюваність кишковими інфекціями найчастіше спостерігається в літньо-осінній період року, серед вікових груп населення  більше хворіють діти  від 1 до 4-х років.Міські жителі в 3-5 разів частіше хворіють ніж сільські. Особи, які їх доглядають, не завжди дотримуються правил вигодовування малят, правил особистої гігієни, не слідкують за тим, аби продукти пройшли достатню термічну обробку, а овочі та фрукти були належно вимиті, використовують неадекватні для віку дитини продукти.

         Профілактика захворювань сальмонельозом та іншими гострими кишковими інфекціями не дуже складна і доступна для всіх:

  • мийте ретельно руки з милом після відвідування вбиральні, перед приготуванням та вживанні їжі та перед годуванням немовлят;

  • не допускайте в житлові приміщення, особливо де зберігаються продукти залітання мух які є рознощиками збудників захворювань;

  • не споживайте продукти сумнівної якості та з закінченим терміном зберігання;

  • не купуйте молочні, м’ясні продукти та інші, які в торгівельній мережі зберігаються без холодильника;

  • не купуйте продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб, особливо вздовж автомагістралей;

  • сирі овочі та фрукти мийте під проточною водою і кип’ятіть обов’язково фляжне молоко;

  • при харчуванні в непристосованих умовах (ліс, пляж, тощо) виключати контакт продуктів з грунтом та піском;

  • в туристичних походах не вживайте воду з річок та ставків, купайтесь в призначених для цього місцях;

  • яйця водоплаваючої птиці (качині, гусині і т.і.) вживайте тільки для приготування тіста, а також в страви, що підлягають достатній термічній обробці.

В момент аварійної ситуації на водопровідних магістралях та після них, пити тільки кипячену воду або бутильовану.

         Ветеринарно-санітарні заходи повинні бути направлені на:

  • профілактику захворювань серед сільськогосподарських тварин та птиці;

  • забезпечення відповідного санітарно-технологічного режиму на м’ясопереробних та молокопереробних підприємствах.

Якщо в колективі чи в сім’ї з’явився хворий на кишкові захворювання –  необхідно негайно звернутись за медичною допомогою. Чим раніше виявлено кишкове захворювання, тим успішніше вживаються заходи проти його поширення.

Зав.відділенням організації

 епідеміологічних досліджень                                         Молодченко М.П.

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

2 974 Переглядів