• 28.03.2024

19 вересня – Всесвітній день прибирання

Вер 15, 2020

Кожну третю неділю вересня (цього року 19 вересня) проводиться міжнародна акція «Всесвітній день прибирання – World Cleanup Day».

Для  кропивничан – це подвійне свято, адже місто буде святкувати свій 266 рік народження.

Загальна ідея акції полягає в тому, щоб допомогти людям помітити проблеми з відходами в їх найближчому оточенні та почати вживати заходи щодо їх усунення. Ця поінформованість переросте в пошук рішень та дій для вирішення проблеми. У межах акції буде реалізована кампанія «Побачив? Прибери!». Це додаткова можливість привернути увагу до питань, пов’язаних з відходами в нашій області, а також закликати людей до дій.

За даними Світового банку, люди щодня виробляють понад 2 мільярди тонн сміття, переважна більшість відходів розкладається дуже довго. Зокрема, поліетилен – до 200 років, пластик – понад 500 років, а їх спалення призводить до викиду важких металів, що руйнують озоновий шар. Грунтові води, омиваючи відходи, збирають у собі залізо, ртуть, цинк, свинець, барвники, пестициди, миючі засоби та інші хімікати.

Якщо людство продовжить смітити, до 2030 року потрібно буде ще дві додаткові планети, щоб зберігати своє сміття. Тож настав час активних змін, закликають в Let’s do it Ukraine.

Цьогоріч прибирання повинно відбутися з дотриманням карантинних вимог: маски, рукавички, соціальне дистанціювання (1,5-2 метра).

Хай повсякденним нашим лозунгом стане : «Чисто не там де прибирають, а там де не смітять».

Відділ організації дослідження фізичних і хімічних факторів та епідеміологічного нагляду за неінфекційними хворобами ДУ “КОЛЦ МОЗ України”

 Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua

 

960 Переглядів