• 20.04.2024

Лептоспіроз – особливо небезпечне інфекційне захворювання

Чер 1, 2017

Лептоспіроз або інфекційна жовтяниця – це гостра інфекційна хвороба, що зумовлюється різними видами лептоспір. Ця хвороба ще носить назви за прізвищами дослідників, які вивчали захворювання, – хвороба Васильєва-Вейля, та за своїми ознаками протікання і причинами виникнення – семиденна японська лихоманка, водяна, собача лихоманки і т.д.

При захворюванні в людини відмічається на початкових стадіях лихоманка, ознаки загальної інтоксикації, тому початок захворювання на лептоспіроз можна сплутати з грипом чи іншими простудними інфекціями. Але вслід за первинним проявами, якщо не проводиться лікування, наступає друга стадія захворювання, яка визначається ураженням нирок, печінки, нервової системи і, навіть, при важкому перебігу хвороби – ураження серцево-судинної системи.

В разі, якщо хворий пізно звертається за медичною допомогою, коли вже уражаються нирки, захворювання, як правило, закінчується загибеллю людини. Саме тому лептоспіроз віднесено до особливо небезпечних інфекцій.

В природі носіями лептоспірозу або, як прийнято говорити, джерелами інфекції є різні теплокровні тварини. В умовах України і, зокрема Кіровоградщини, найчастіше джерелами інфекції виступають різні гризуни як домашні, так і ті, які мешкають поза межами поселень людей. Лептоспіри з виділеннями тварин потрапляють в довкілля – воду водоймищ (в більшості випадків непроточних), а в домашній умовах – забруднюють і продукти харчування. В організм людини збудники потрапляють при вживанні таких продуктів, але, частіше, через мікротравми шкіри, при купанні, риболовлі з води водоймищ.

Як уже було зазначено, проблема захворюваності лептоспірозом людей актуальна для нашої області. Показники захворюваності з року в рік перевищують середні показники по Україні і, навіть, по сусіднім областям, наприклад, Черкаської. При цьому чітко простежується тенденція зростання захворювань по рокам. Так, якщо в 2011р. було 7 захворювань лептоспірозом в області, то в 2016р. – 15. Найбільша кількість захворілих відмічена в 2014р. – 27 випадків. Із територій, де реєструвались в 2016р. лептоспірози, найбільше випадків по м. Кропивницькому та Кіровоградському р-ну – 5. Всього-ж захворювання реєструвались на десяти адміністративних територіях. Прикро те, що в м. Кропивницькому та м. Олександрії захворювання закінчились смертю. В обох випадках основною причиною було пізнє звернення за медичною допомогою, коли вже наступили ураження нирок та печінки. Акцентуємо на це увагу – тільки своєчасне звернення за медичною допомогою убереже від трагедій. Особлива увага повинна приділятись в разі появи ознак захворювання після купання, рибної ловлі та вживання продуктів, які можна запідозрити в забрудненнях випорожненнями гризунів.

Фахівцями обласного лабораторного центру МОЗ України в період можливих сезонів виникнення захворювань проводяться дослідження води водоймищ та відловлених гризунів. Особлива увага приділяється дослідженням пробам, які доставляються з місць можливих інфікувань людей. За минулий рік було досліджено більше десяти проб води і більше трьохсот гризунів. Збудників лептоспіроз в пробах води не виявлено, хоча це зовсім не значить, що інфікування не було отримане під час перебування в воді, адже лептоспіри можуть на час відбору проб не бути в воді.

Інша, і більш показова, ситуація по дослідженням гризунів. З більш ніж трьохсот доставлених на дослідження в дев’яти випадках виявлені збудники лептоспірозу, тобто передумови для зараження людей зберігаються.

Наступає сезон можливих захворювань в поточному році. Вже за медичною допомогою звернулись два хворих, в яких запідозрили захворювання лептоспірозом (діагнози ще не підтверджені). Продовжується робота по дослідженням проб води та гризунів.

Отже, для попередження захворювань на цю особливо небезпечну інфекцію, якою є лептоспіроз, потрібно дотримуватись слідуючих основних правил:

– уникати попадання води на шкіру в незнайомих, особливо непроточних, водоймищах;

– при найменшій підозрі забруднення продуктів виділеннями гризунів не вживати ці продукти;

– уникати контактів (зняття шкур і т.д.) з палими тваринами;

– в разі підозри на початок захворювання негайно звертатись за медичною допомогою. При цьому повідомити лікаря про відвідання водоймища чи вживання підозрілого продукту.

Завідувач відділення ОНІ                                                                 Ф. Чорний

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

4 611 Переглядів