• 25.04.2024

5 червня – Всесвітній день охорони навколишнього середовища

Чер 2, 2017

5 червня відзначається Всесвітній день охорони навколишнього середовища. Свято було засновано Генеральною асамблеєю ООН у 1972 році.

Охорона і збереження довкілля є одним із основних напрямів підвищення якості життя людей. У Всесвітній день охорони навколишнього середовища по-особливому привертається увага громадськості до захисту довкілля, яке продовжує зазнавати техногенного навантаження внаслідок викидів в атмосферу, забруднення водних та земельних ресурсів.

Охорона навколишнього природного середовища – нова форма взаємодії людини і природи, породжена в сучасних умовах. Вона являє собою систему державних та громадських заходів (технологічних, економічних, адміністративно-правових, просвітницьких, міжнародних), спрямованих на гармонійну взаємодію суспільства і природи, збереження і відтворення діючих екологічних  спільнот і природних ресурсів в ім’я живих і майбутніх поколінь.

Щороку 5 червня планета відзначає день охорони навколишнього середовища, щоб підкреслити гостру необхідність в зміні відношення людини до природних ресурсів.

Аналіз результатів лабораторних досліджень об’єктів  навколишнього природного середовища області за останні роки свідчить про  погіршення екологічної безпеки довкілля.

Так, фахівцями ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України» щороку проводяться моніторингові дослідження атмосферного повітря, питної води, води водоймищ. Згідно результатів лабораторних досліджень в 2016 році 0,3% проб атмосферного повітря на вміст сірчистого газу, 0,2% на вміст пилу, 5% на вміст ртуті –  були з перевищенням ГДК (в 2015 році перевищень не було).

Вода – одна із найголовніших речовин, потрібних для  органічного життя. Вона здійснює у природі постійний кругообіг, випаровуючись з поверхні й повертаючись на неї у виглядів опадів.

Згідно результатів лабораторних досліджень питної води з централізованих джерел водопостачання, за санітарно-хімічними показниками в 2016 році в 21,8%  не відповідали санітарним нормативам при 16,1% в 2015 році; за бактеріологічними показниками  не відповідали 5,4% проб при 3,3% в 2015р.

Більше половини 53% досліджених проб води з громадських колодязів не відповідає вимогам за вмістом нітратів, що може привести до захворювання на метгемоглобінемію,  серцево-судиннні та онкозахворювання.

23% проб води з водойм, які використовуються населенням для купання та відпочинку не відповідали гігієнічним вимогам за санітарно-хімічними показниками. За бактеріологічними показниками з відхиленням було 16,4% досліджених проб.

Ми всі живемо на одній планеті, і забруднюючи її, шкодимо у першу чергу  собі, забираємо у прийдешніх поколінь змогу жити в оточенні густих лісів, широких чистих рік, прозорого повітря.

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на  www.labcentr.kr.ua.

1 122 Переглядів