• 25.04.2024

ПЕДИКУЛЬОЗ ТА БОРОТЬБА З НИМ

Чер 2, 2017

            Педикульоз або вошивість – це зараження людини вошами. На сьогодні питання профілактики та боротьби з педикульозом залишається актуальним, як в цілому в Україні, так і в Кіровоградській області.

           У минулому році в  області зареєстровано – 477 осіб з педикульозом. Але впродовж поточного року уже  зареєстровано близько 300 випадків педикульозу. Серед уражених  90% складають діти віком від 5-ти до 14 років. Основна частина уражених педикульозом дітей,  припадає на школярів загальноосвітніх шкіл – (53%).

         На тілі людини паразитують три види вошей – головні, лобкові та платяні. В залежності від виду, воші знаходяться на волосяній частині голови, тулубі або у складках одягу. Вони живляться кров’ю людини й можуть переносити збудників висипного тифу, хвороби Бриля, волинської лихоманки та інших інфекційних хвороб.

         Зараження людини відбувається при втиранні виділень заражених вошей в шкіру та слизові оболонки. Водночас, воші викликають свербіж, який призводить до подряпин та виникнення екзем, фурункульозу та інших гнійних захворювань шкіри.

         Воші не літають та не стрибають, вони переповзають по тілі людини, одязі, підлозі та по різних предметах. Заразитися педикульозом можна при безпосередньому контакті з завошивленими особами, особливо у місцях великого скупчення людей в транспорті, на вокзалах, ринках тощо.

         Заразитися педикульозом можна через завошивлені білизну, одяг, головні убори, рушники, гребінці, щітки для волосся у разі їх спільного користування, а також при порушеннях вимог санітарних правил в гуртожитках, готелях, перукарнях, саунах тощо.

          Появу вошей слід попереджувати. Для цього необхідно суворо дотримуватись правил особистої гігієни, проводити систематичне прибирання приміщень, утримувати в чистоті предмети побуту та меблі. До заходів, які запобігають появі вошей, відноситься належне дотримання санітарного норм та правил у гуртожитках, готелях, перукарнях, школах, дитячих садочках тощо.

          Першочерговим завданням у боротьбі із завошивленістю є максимальне виявлення осіб, уражених педикульозом. Батьки повинні слідкувати за дотриманням дітьми правил особистої гігієни та регулярно оглядати волосся дитини.

          Необхідно проводити профілактичні огляди на педикульоз дітей в дитячих садочках, школах, школах-інтернатах, осіб при поліклінічному прийомі, госпіталізації в стаціонари для лікування, оформлення в будинки для перестарілих, інтернати, тощо.

          Якщо ж, не дивлячись на заходи особистої гігієни, воші та гниди все-таки з’явились, необхідно провести санітарну обробку не тільки ураженій педикульозом особі, а й контактним. Водночас, обов’язково необхідно знищити воші на особистих та постільних речах, предметах особистого користування, ліжку та інших поверхнях приміщення. При необхідності повторну обробку роблять через 7-12 днів.

          Для цього використовують різні методи: механічний, фізичний та хімічний.

Механічний метод: вичісування вошей густим гребінцем, підстригання або гоління волосся, видалення гнид руками, чищення та витрушування речей.

Фізичний метод: обробка високою температурою: білизну кип’ятять у 2% розчині кальцинованої соди впродовж 15 хвилин, прасують, звертаючи особливу увагу на шви та складки; для обробки матраців, подушок, ковдр та верхнього одягу застосовують камерний метод дезінсекції.

Хімічний метод: застосування проти педикульозних препаратів, які згубно діють на всі стадії розвитку вошей. В аптеках є достатній вибір цих засобів – “Нітіфор”, “Авіцин”, “Бензил Бензоат” та інші. Спосіб застосування цих препаратів зазначений в інструкціях. Обробка вважається ефективною, якщо волосся повністю звільнене від гнид, у тому числі й сухих.

Заступник директора                                                         Н.І.Оперчук

 

Завідувач відділення                                                         М.П. Молодченко 

 

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

 

2 783 Переглядів