• 28.03.2024

12 ЛИСТОПАДА — ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ ІЗ ПНЕВМОНІЄЮ

Лис 12, 2020

Всесвітній день боротьби з пневмонією — міжнародний медичний день, який був вперше проведений 2 листопада 2009 року, коли більш ніж 100 організацій у всьому світі об’єдналися у Глобальну коаліцію проти дитячої пневмонії. Цей день відзначається щороку 12 листопада.

Пневмонія, або запалення легень, — це форма гострої респіраторної інфекції, що вражає передусім альвеоли (мікропухирці, основний функціональний елемент легень), це запалення легенів інфекційної природи. Причина інфікування, зазвичай, це бактерії, рідше мікроорганізми та віруси.

Це захворювання входить в список 10 найбільш поширених причин смерті в усьому світі. Експерти називають пневмонію “головним убивцею” дітей у віці до 5 років. Щорічно від запалення легенів помирає більше ніж від кору, малярії і СНІДу разом узятих. У 2012 році пневмонія стала причиною смерті 3,1 млн людей. Так, за даними ЮНІСЕФ (Дитячий фонд ООН), в 2015 році від пневмонії загинуло понад 900 тис. дітей, понад 140 тис. з них – діти у віці до 5 років, понад 4 тис. – діти першого року життя.

Симптоми захворювання: тривалий кашель (спершу сухий, а потім мокрий), висока температура (інколи до 39-40 гр. С), біль в грудях, біль та напад кашлю при вдиху/видиху, озноб, слабкість, потовиділення, втрата апетиту та ін. При таких симптомах необхідно звернутись до лікаря, необхідна діагностика запалення легенів – рентгенографія та бактеріологічний посів харкотиння.

Хворий на пневмонію потребує якнайшвидшої діагностики та стаціонарного лікування у спеціалізованих медичних установах.

ЮНІСЕФ та ВООЗ визначають пневмонію першочерговою причиною дитячої смертності до 5 років. Смертність від захворювань дихальних шляхів посідає перше місце серед дітей 1-го року життя.  У серпні 2014 року вакцинація проти цієї хвороби була введена до Національного календаря профілактичних щеплень України  як рекомендована. Вакцина проти пневмококової інфекції для дітей молодшого віку офіційно зареєстрована в Україні з 2011 року.

При  появі негативних змін у стані здоров’я або  поведінки необхідно терміново звертатись за медичною допомогою.

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua

865 Переглядів