• 24.04.2024

Всесвітній тиждень правильного використання антибіотиків

Лис 12, 2020

Зазначена акція ВООЗ спрямована на підвищення обізнаності про проблему стійкості до антибіотиків та пропаганду їх правильного використання.

Антибіотики – це ліки, що використовуються для профілактики та лікування бактеріальних інфекцій, проти вірусів вони безсилі. Стійкість до антибіотиків (резистентність) виникає, коли бактерії змінюються у відповідь на використання цих ліків.

Резистентність до антибіотиків – це процес, при якому у бактерій розвивається стійкість до антибіотиків.  В основі цього звикання лежить природний відбір. Усі бактерії, то володіють чутливістю до антибіотика, гинуть, а деякі, що виявилися до нього малосприйнятливими, виживають. Саме ці бактерії й починають нестримно розмножуватися – так з’являється резистентний штам. У цьому випадку ліки уже не можуть перемогти будь – які пагубні бактерії. Поширення резистентності збільшується катастрофічними темпами.

Основними причинами тотального поширення цього загрозливого явища стали надмірне й нераціональне застосування антибіотиків, у т.ч. сильнодіючих і широкого спектру

ПРОФІЛАКТИКА АНТИБІОТИКОРЕЗИСТЕНТНОСТІ:

Стійкість до антибіотиків може попередити кожен із нас. Ось прості правила:

  • Не займайтесь самолікуванням. Приймайте лише ті антибіотики, які призначив лікар.
  • Не переривайте лікування. Завжди завершуйте курс антибіотиків, навіть якщо вам стало краще.
  • Не продовжуйте курс лікування без відома лікаря. Ніколи не використовуйте антибіотики, які залишилися після курсу прийому.
  • Не консультуйте друзів, родичів, знайомих та не призначайте їм лікування.
  • Попереджуйте інфекції. Регулярно мийте руки, уникайте контакту із хворими людьми і вчасно робіть щеплення.

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua

 

720 Переглядів