• 19.04.2024

На Кіровоградщині зареєстрований перший випадок тропічної малярії.

Гру 28, 2020

На минулому тижні зареєстрований випадок тропічної малярії в 49-річного чоловіка, який тимчасово проживає в Кропивницькому.

При епідеміологічному розслідуванні було встановлено, що захворілий прибув в Кропивницький з Республіки Малі, де працював за контрактом.

В препаратах крові фахівці Кіровоградського обласного лабораторного центру виявили збудник тропічної малярії.

До відома: Малярія – загрозливе для життя захворювання, що передається через укуси комарів. Передача малярії відбувається майже в 100 країнах світу, переважно це країни Африки, Азії, Південної і Північної Америки. В Україні передача малярії комарами не відбувається і наразі усі зареєстровані випадки захворювань – завезені.

Симптоми малярії з’являються через 10-15 днів після укусу інфікованого комара. Перші симптоми – лихоманка, головний біль – можуть проявлятися слабко, що ускладнює виявлення малярії.

Дізнайтеся, чи у країні, куди ви плануєте поїздку, відбувається передача малярії. Якщо так – обов’язково попіклуйтеся про захист від цього захворювання. Зазвичай це – уникнення укусів комарів (одяг, який прикриває тіло, репеленти), антимоскітні сітки та хіміопрофілактика – медикаменти для профілактики захворювання малярією.

Проконсультуйтеся зі своїм лікарем щодо хіміопрофілактики – вона залежить від країни, куди ви подорожуєте, і її потрібно розпочати за кілька тижнів до поїздки.

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua

878 Переглядів