• 19.04.2024

Чи безпечно у Вашому будинку?

Чер 8, 2017

Не даремно існує англійське прислів’я – “Мій дім моя фортеця”. Адже кожен із нас повертаючись додому прагне комфорту, спокою та відпочинку.

Але нажаль, так буває не завжди, і підтвердженням цього є численні скарги жителів області на умови проживання у власних помешканнях.

Найчастіше вони стосуються підвищеного рівня шуму, забруднення атмосферного повітря та навіть неприємного запаху в приміщенні, що може бути пов’язано з неякісними будівельними матеріалами чи меблями.

Всім відомо, що неякісні будівельні матеріали можуть виділяти, особливо відразу після ремонту, високотоксичні речовини: бензол, стирол, формальдегід і т.д. Більш ніж токсичними можуть бути нові меблі.

Не менш важливим є місце розташування житла, його віддаленість від промислових підприємств, аеропортів, магістралей, залізниць та інших об’єктів, які можуть бути джерелом шуму та вібрації, забруднення повітря. Стан атмосферного повітря та грунту, показники вмісту природних радіонуклідів навколо помешкання, в т.ч. радону в самому житловому приміщенні повинні бути в межах допустимих гігієнічних нормативів. На достатньому рівні повинна бути інсоляція.

Якщо Ви плануєте ремонт, а тим паче нове будівництво житла, зверніть увагу на наступні поради:

  • при виборі земельної ділянки під будівництво зверніть увагу на об’єкти, що розташовані поруч, чи не мають вони негативного впливу (шум, вібрація, забруднення атмосферного повітря тощо);

  • поцікавтесь, що раніше розташовувалось на земельній ділянці (можливо вона забруднена хімічними речовинами чи збудниками інфекційних хвороб);

  • під час вибору будівельних та оздоблювальних матеріалів перевірте наявність документів, що підтверджують їх безпечність та можливість використання в будівництві житла;

  • якщо Ви плануєте придбати вже готове житло, з метою визначення наявності шкідливих факторів фізичної, хімічної чи біологічної природи, а також радіологічних показників, можна провести відповідні дослідження.

Пам’ятайте на здоров’я людини і його працездатність впливає низка чинників, в т.ч. умови проживання та відпочинку. А несприятливі для здоров’я фактори можна зустріти навіть у власному домі.

Звертаємо увагу на те, що лабораторії ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» акредитовані та атестовані на дослідження шкідливих факторів фізичної, хімічної та біологічної природи, а також радіологічних показників та запрошують жителів області та забудовників перевірити житло з метою запобігання виникненню негативних наслідків для здоров’я.

За довідками звертатись до відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень. Контактна особа Орлов Д.В., тел.: (0522) 33-20-49.

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua

774 Переглядів