• 25.04.2024

Все, що потрібно знати про ботулізм

Чер 9, 2017

Ботулізм – важке і небезпечне токсико-інфекційне захворювання при якому вражається нервова система аж до м’язового і дихального паралічу. Головною причиною смерті хворих на ботулізм є дихальна недостатність.

Збудник ботулізму – бактерії клостридії, які в 95% випадків потрапляють до організму з їжею. Заразиться ботулізмом можна через продукти,заражені бактеріями або спорами клостридії, якщо ці продукти були погано оброблені.

У більшості випадків винуватцями зараження ботулізмом стають домашні продукти харчування і домашні  заготовки на зиму :

– в’ялена риба;

– м’ясні та рибні консерви, особливо власного приготування;

– тушонка, паштети;

– мариновані гриби;

– овочева і фруктова консервація;

– ковбасні вироби, приготовлені без дотримання ГОСТів.

Клостридії активно виділяють токсини під час відсутності кисню, тому мариновані гриби і овочі можуть стати джерелом інфекції, а квашені – ні.

Чи можна помітити збудника ботулізму в продуктах?

«На око» виявити небезпечний з точки зору ботулізму продукт неможливо. Практично всі харчові продукти містять спорові або вегетативні форми бактерій-збудників ботулізму. Щоб вони були знищені, м’ясо або риба повинні пройти спеціальну обробку. У промисловому виробництві це питання успішно вирішується. На домашній кухні дуже складно досягти ідеальних умов приготування. Якщо ви неправильно заготовлюєте домашні продукти харчування (наприклад, робите м’ясні  консерви або інші домашні заготовки на зиму), то не до кінця знищені спори бурхливо розмножуються в закритій консервній банці при відсутності кисню. Якщо банка здулася, її обов’язково потрібно викинути. Повторне кип’ятіння  не гарантує, що вам вдасться повністю знищити спорові форми бактерії збудника.

У більшості випадків ознаки ботулізму з’являються  через 4-8 годин, але іноді – і через 7-10 днів після вживання заражених домашніх продуктів харчування.

До ранніх ознак ботулізму відносяться – слабкість, швидка стомлюваність, запаморочення, блідість шкіри, сухість у роті, блювання, здуття живота, порушення травлення, затуманення зору. Ці симптоми викликані токсинами які виробляє бактерія – збудник ботулізму. У міру розвитку захворювання проявляються такі симптоми;

  • м’язова слабкість, параліч;

  • порушення дихання. Воно стає частим і поверхневим;

  • прискорене серцебиття, підвищення кров’яного тиску;

  • порушення рухів язика;

  • порушення міміки, викликане поразкою лицьового нерва;

  • затримка сечовипускання.

Шановні мешканці області вкотре вас попереджаємо:

  • рибу перед засолом в домашніх умовах необхідно вичистити внутрішні органи і ретельно промити, так як збудник частіше всього знаходиться в внутрішніх органах;

  • гриби важко відмити від мікрочастин грунту, тому їх взагалі не рекомендується маринувати дома в герметично закритих банках. Так як сприятливе для збудника ботулізма середовище – безповітряне.

  • при консервуванні овочів необхідно добавляти уксусну або лимонну кислоту, так як ботулізм не переносить кисле середовище;

  • важливо ретельно стерилізувати банки і кришки перед закладкою продуктів. Найменше здуття  кришки являється причиною для того, щоб не вживати продукт;

  • продукти, які швидко псуються зберігати тільки в холодильнику;

  • сирі та готові продукти при приготуванні їжі розробляти окремими інструментами і різати на різних   дошках.

Крім того, слід відмовитись від покупки  домашньої консервації у милих бабусь на стихійних ринках, копченої, соленої риби і м’яса  і других продуктів на стихійних ринках.

Протягом поточного року в області зареєстровано 2 випадки захворювання на ботулізм, які пов’язані з вживанням риби копченої та паштету домашнього приготування.

Звертаємо увагу на те, що при перших же ознаках захворювання необхідно терміново звертатись за медичною допомогою.

Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх  рідних!

 

 Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

 

2 036 Переглядів