• 19.04.2024

22 березня – Всесвітній день води!

Бер 22, 2021

Вода є найпростішою і звичною речовиною на планеті. В даний час 70% території нашої планети покриті водою. При цьому пити можна тільки 1% цієї води.

Процес зміни клімату та екологічний стан водних ресурсів нерозривно пов’язані між собою. Вода є нашим найдорожчим ресурсом, що потребує відповідального та раціонального використання, адже кліматичні зміни у водній сфері вже незворотні, і від кожного з нас залежить, як у подальшому розвиватимуться ці зміни.

За останні роки в світі відбулося безліч конфліктів, пов’язаних з доступом до води.

Щорічно 22 березня світова спільнота відзначає Всесвітній день води, який офіційно на всій планеті стали святкувати з 1993 року. Метою проведення цього Дня є нагадати всім жителям планети про значення і важливість води, привернути увагу до проблем якості питної води, необхідності охорони водних ресурсів та їх раціонального використання.

 Якщо ви хочете жити в країні з чистою водою, кожен з нас повинен виконувати декілька простих навичок, а саме:

  • Вчасно закривати кран на кухні чи у ванній кімнаті – берегти десятки літрів;
  • Користуватися пральною чи посудомийною машинами при повному завантаженню;
  • Не використовувати фосфатні (фосфонатні) миючі засоби, бо фосфати призводять до загрозливого «цвітіння» водойм;
  • Віддавати перевагу душу замість ванної;
  • Вимикати воду під час чищення зубів;
  • Користуватися унітазом з двома режимами зливу;
  • Не засмічувати водойми побутовими відходами;
  • Не мити автомобілі на берегах річок та озер.

Безпечність води, що споживається людьми нашого регіону, має одне з визначальних впливів на тривалість життя людини.

Геологічні особливості території Кіровоградської області обумовлюють особливості хімічного складу води, що споживається населенням. Це – підвищений вміст природних радіоактивних елементів (уран, радій, радон), нітратів, загальної мінералізації (залізо загальне, загальна жорсткість, сульфати, сухий залишок), що підтверджується результатами лабораторних досліджень питної води з місцевих джерел, особливо підземних (громадські та індивідуальні колодязі, свердловини), що підтверджується результатами лабораторних досліджень питної води проведеними в лабораторіях установи протягом 2020 року.

За результатами лабораторних досліджень води з громадських та індивідуальних колодязів області, відомо що майже дві третини досліджених проб не відповідали вимогам за санітарно-хімічними показниками, а саме 380 із 565 досліджених проб (67,2%, при 65% в 2019р.), в т.ч. 64% (при 60% в 2019р.) за вмістом нітратів (361 проба з відхиленням).

В т.ч. з громадських колодязів за санітарно-хімічними показниками досліджено 199 проб питної води, із них кожна друга проба з перевищенням -141 проби, або  71%, при  61% в 2019 році.

Крім того, 70% досліджених проб води з громадських колодязів області не відповідає вимогам за вмістом нітратів, при 59% в 2019 році.

100% невідповідних проб за вмістом нітратів спостерігається в м.Олексадрія, Кропивницькому, Знам’янському, Олександрівському, Олександрійському, Долинському, Новоархангельському, Добровеличківському, Голованівському та Гайворонському районах.

За мікробіологічними показниками кожна п’ята проба води з громадських колодязів була з відхиленнями – 34 із 136 проб, що становить 25% при 21,3%  2019 році. Найбільша питома вага невідповідних проб у Знам’янському – 87,5%,  Олександрійському – 84,6%, Голованівському – 60%, районах.

З індивідуальних колодязів за санітарно-хімічними показниками було досліджено 366 проб води із яких 239 були з відхиленням від нормативів 65,3% (при 69% в 2019 році), крім того у 222 досліджених пробах був перевищений вміст нітратів, що становить 61% що відповідає 2019 року.

100% досліджених проб води з індивідуальних колодязів на території  м.Олексадрія, Кропивницького, Знамянського, Олександрівського, Олександрійського, Онуфріївського, Світловодського, Долинського, Устинівського, Бобринецького, Голованівського, Гайворонського та Благовіщенського   районів має перевищений вміст нітратів.

За мікробіологічними показниками досліджено 54 проби, з яких 1 не відповідала гігієнічним нормативам  – 2%, при  15% в 2019 році.

З підвищеним вмістом нітратів у питній воді може бути пов’язане  виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії. Вживання високомінералізованої води може призвести до підвищення навантаження на серцево-судинну систему. Відтак стає тяжчим перебіг хронічних захворювань – ішемічної хвороби серця, міокардіодистрофії, зростає ризик виникнення інфаркту міокарда. Також провокується розвиток сечокам’яної і жовчнокам’яної хвороб.

На території нашої області інфекційні захворювання, що пов’язані з вживанням недоброякісної питної води, у 2020 році не реєструвались.

З метою інформування населення області, на офіційному сайті Установи щомісяця висвітлюються результати моніторингових досліджень проб питної води, де конкретно вказується місце відбору, перелік показників та результат досліджень.

Не будьте байдужими до свого майбутнього та майбутнього своїх дітей!

Відділ епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

1 213 Переглядів