• 20.04.2024

Обережно, кліщі!

Кві 15, 2021

Фахівцями Державної установи «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України» продовжується проведення ентомологічних обстежень територій міста Кропивницького з метою вивчення циркуляції збудників особливо небезпечних інфекцій в об’єктах довкілля та у живій природі.

При обстеженні території Далекосхідного кладовища виявлено заселеність кліщами, які є переносниками збудника кліщового бореліозу. Відловлені кліщі досліджені у лабораторії особливо небезпечних інфекцій установи та у 7-ми екземплярах виявлено збудник кліщового бореліозу (хвороби Лайма).

Враховуючи наближення Пасхальних свят та поминальних днів,  власникам та балансоутримувачам кладовищ та місць відпочинку рекомендуємо терміново провести профілактичні заходи по боротьбі із кліщами:

– розчищення пішохідних доріжок від високої трави та зайвої рослинності;

– профілактичні дератизаційні заходи по знищенню мишовидних гризунів, які можуть бути переносниками не тільки збудника хвороби Лайма але й інших особливо-небезпечних інфекцій;

– своєчасно організовувати збір, вивіз сміття та харчових відходів з території для попередження розмноження мишовидних гризунів.  

  Поради населенню:  

Збираючись у ліс та інші місця відпочинку, радимо одягтися так, щоби не залишати відкритими руки, а особливо ноги. Це, зокрема, стосується дітей, які будуть на природі надто активними. Тому, збираючись в місця потенційної небезпеки, потурбуйтеся про правильний одяг. Він  обов’язково має бути з прилеглим коміром і манжетами. Не забудьте заправити штани у взуття та одягти головний убір. Вкрай |небажаний ворсистий одяг: як правило, в ньому розміщується безліч кліщів. Через кожні дві-три години не забувайте оглядати  відкриті ділянки тіла.

Коли ви збираєтеся додому, ретельно огляньте та витрусіть верхній одяг та покривало, на якому сиділи.

Вдома необхідно одразу змінити одяг та білизну, оглянути один одного. Особливу увагу зверніть на ділянки тіла, які покриті волоссям. Якщо все-таки до вас присмоктався кліщ, не радимо відривати його відразу. Такі маніпуляції загрожують тим, що ви відділите лише тулуб паразита, а голівка його залишаться глибоко в шкірі, що може потім викликати запалення.  Тому радимо звернутися за допомогою до фахівців в найближчий травматологічний пункт, якщо ви не маєте такої можливості – кліща треба витягувати самостійно.

Кліщі не встромляють свою голову, як комарі. Вони вкручуються вкручуються в шкіру як шурупи. Відповідно, щоб позбавитися від кліща, його треба викрутити (проти годинникової стрілки). Це потрібно робити маленьким пінцетом дуже уважно та акуратно щоб  голівка кліща не залишилася під шкірою. Кліщі вдало викручуються разом з головою приблизно в 7 випадках з 10.

Існує ще один метод видалення кліща: зробіть петлю з товстої нитки, накиньте її на комаху між хоботком кліща та шкірою людини, затягніть. Згодом натягайте нитку за обидва кінця, одночасно підкручуючи їх за направленням проти часової стрілки. Поступово, без різких рухів видаліть паразита.  

Після видалення кліща місце укусу обов’язково обробіть йодом або спиртом.

Якщо при витягуванні кліща відірвалася його голівка, яка має вид чорної крапки, |місце присмоктування необхідно протерти ватою або бинтом, змоченими спиртом, а потім видалити голівку стерильною голкою (заздалегідь прожареною на вогні), як видаляється звичайна заноза.

Самого ж кліща (якщо він ще не встиг напитися крові, видалений повністю та залишився живим) бажано здати в лабораторію особливо –небезпечних інфекцій ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України» (м. Кропивницький, вул. Пушкіна, 40/9) для дослідження.  Для підтримання життя кліща його необхідно зберігати та транспортувати, загорнувши в легкозволожений медичний бинт та помістивши у невелику скляну банку з кришкою. В такому вигляді кліщі можуть залишитися живими при температурі від +4 до + 8 °С (в умовах звичайного побутового холодильника) декілька днів та навіть тижнів.      

Негайно звертайтеся до лікаря, якщо:

– видалення кліща було невдалим та в шкірі залишалась частина паразита;

– у вас з’явилося запалення в місті укусу, висип або ви занедужали;

– відчуваєте біль та свербіння у вусі (кліщ може заповзти в слуховий отвір у вусі, а присмоктавшись до барабанної перетинки, він здатен викликати її розрив та спричинити глухоту).

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

 

884 Переглядів