• 29.03.2024

Які квіти краще нести на кладовище?

Кві 30, 2021

З 9 травня традиційно починаються проводи, коли українці йдуть на цвинтар пом’янути своїх рідних.

Головним атрибутом стають  штучні квіти, які вже кілька років благають не приносити на могили, адже вони не переробляються в Україні і перетворюються на тонни пластикового сміття.

Найкраще, замість штучних квітів та вінків посадити на кладовищах живі квіти.

А яка практика за кордоном?

У багатьох країнах кладовища дуже гарні, засаджені квітучими деревами та кущами. На кладовища прийнято приносити вазони. Наприклад у Німеччині на рівні закону передбачено штрафні санкції для тих, хто ще приносить пластик на кладовище.

А як же у нас?

Традиція приносити штучні квіти і вінки на кладовища прижилась всього лише протягом останніх 25 років. Багато хто пам’ятає часи, коли квіти приносили лише справжні, а вінки – лише з природних матеріалів.

За утилізацію старих пластикових вінків та квітів відповідають місцеві громади. Саме вони мають дбати за прибирання кладовищ, а отже і забезпечити вивіз сміття на полігони твердих побутових відходів.

Якщо в містах пластикові вінки та квіти з кладовищ вивозять на полігони, то в більшості сільських населених пунктів їх просто спалюють. Вчені довели, що під час спалювання пластикових квітів та вінків виділяється «ціла таблиця Мендєлєєва», а ще велика кількість діоксинів, які отруюють довкілля та мають негативний вплив на стан здоров’я людини. Також не можна ці вінки і квіти закопувати, бо час розкладу пластику та паперу, просоченого парафіном, дуже тривалий –близько ста років.

Підприємці знайшли альтернативу шкідливому пластику, хоча зовні квіти не відрізниш. В основі цих квітів – складна суміш: целюлоза, обрізки тканини і навіть борошно бамбуку, потім готову тканину кладуть під прес. Заготовки відправляють в Україну з Китаю, а створюють квіти вже тут. Такі квіти коштують навіть дешевше, за звичайні пластикові, але поки їх на ринку – не більше 2%.

Отже апелюємо до здорового глузду і свідомості, відповідальності за себе, близьких та довкілля та просимо відмовитись від штучних квітів та вінків.

Зберігаючи пам’ять про померлих пам’ятаємо, що альтернативою штучним вінкам та квітам є живі рослини та квіти..

Відділ епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

2 457 Переглядів