• 25.04.2024

Результати ентомологічного моніторингу з метою вивчення циркуляції збудників хвороби Лайма

Тра 5, 2021

Фахівцями Державної установи «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України» продовжується проведення ентомологічних обстежень територій області з метою вивчення заселеності кліщами та їх дослідження на наявність збудника хвороби Лайма.

Ентомологічною бригадою ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України» проведені обстеження територій  Масляниківського кладовища, Міського саду та Дендропарку в місті Кропивницькому, а також  території Заповідника музею І.К.Тобілевича (Карпенко Карого) Хутір Надія, що у Кропивницькому районі.

На усіх обстежених територіях фахівцями була виявлена заселеність кліщами різних видів.

Усі відловлені кліщі досліджені в лабораторії особливо-небезпечних інфекцій установи та за результатами проведених досліджень збудники кліщового бореліозу (хвороби Лайма) виявлені в 5-ти екземплярах кліщів з Міського саду, 9-ти екземплярах кліщів з Дендропарку та у 2-х екземплярах кліщів, виявлених на території Хутора Надія.    

Враховуючи результати лабораторних досліджень, звертаємось до населення області із рекомендацією обов’язкового самоогляду, огляду дітей та тварин на наявність на тілі кліщів після прогулянок на природі та перебування у місцях масового відпочинку.

Для запобігання занесення кліщів з природи, слід також оглядати квіти, ягоди та іншу рослинність, а також усі особисті речі, які заносяться додому.

Негайно звертайтеся до лікаря, якщо:

– виявлено кліща на тілі, що присмоктався та немає можливості витягнути його самостійно;

– видалення кліща було невдалим та в шкірі залишалась частина паразита;

– у вас з’явилося запалення в місті укусу, висип або ви занедужали;

– відчуваєте біль та свербіння у вусі (кліщ може заповзти в слуховий отвір у вусі, а присмоктавшись до барабанної перетинки, він здатен викликати її розрив та спричинити глухоту).

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

935 Переглядів