• 20.04.2024

Всесвітній день донора крові – 14 червня

Чер 14, 2017

Щорічно 14 червня країни світу відзначають Всесвітній день донора крові. Це вдячність донорам за їх благородний вчинок і порятунок життя людей, які потребують переливання донорської крові

   У травні 2005 р., в ході Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я, міністри охорони здоров’я одностайно прийняли заяву про прихильність і підтримку добровільного донорства крові. У резолюції WHA58.13 вони постановили щорічно проводити Всесвітній день донора крові 14 червня. Цього дня у 1868 році народився австрійський лікар К. Ландштейнер,  який відкрив групи крові людини.

     День координується Всесвітньою організацією охорони здоров’я, Міжнародною федерацією товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, Міжнародним товариством з переливання крові та Міжнародною федерацією організацій донорів крові.

    У цей День звертається увага на необхідність регулярної здачі крові для запобігання її дефіциту в лікарнях та клініках, особливо в країнах, де кількість донорської крові вкрай обмежена.

 Кров повинна бути безпечною, щоб уникнути інфекційних захворювань: вірусні гепатити В і С, ВІЛ-інфекція.

    І на сьогоднішній день належні і надійні резервні запаси крові можна забезпечити лише на основі регулярного, добровільного та безоплатного донорства крові по всьому світу.

 

Заступник директора                                                Оперчук Н. І.

 

Лікар епідеміолог                                                      Головань А. Ю.

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

 

1 064 Переглядів