• 20.04.2024

Дослідження на холеру

Чер 23, 2021

 

Лабораторія особливо-небезпечних інфекцій ДУ “Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України”  проводить дослідження на холеру

 

 

 

 

 

 

 

 

Лабораторія ОНІ повністю забезпечена до готовності проведення діагностичних досліджень на холеру від людей та моніторингових досліджень об’єктів довкілля. Фахівцями центру проводяться моніторингові дослідження води відкритих водоймищ на наявність холерних вібріонів. Проби води відбираються протягом червня-вересня місяців кожного року.

Бактеріологічні дослідження води відкритих водоймищ в місцях масового організованого водокористування Кіровоградщини уже розпочалися в червні 2021 року. Відібрано 12 проб, результати негативні  – збудник не  виявлено.

В Україні за результатами звітності у 2020 році закладами охорони здоров’я та лабораторними центрами МОЗ України обстежено на холеру 14 207 осіб, у 4 осіб виявлено  V. сholera non O1, у 51 особи – V. parahaemolyticus. Із проб води відкритих водоймищ виділено 5 штамів V. сholeraе O1, нетоксигенні (Запорізька – 4 штами, Харківська – 1 штам) , 855 штамів V. сholera non O1, 16 штамів V. аlginolyticus  та 9 штамів V. рarahaemolyticus.

В Кіровоградській області в минулому році було відібрано 177 проб води, з них 6 проб з позитивним результатом  – виявлено  V. сholera non O1: Устинівський район – 2 проби, по 1 пробі – м. Олександрія, м. Світловодськ, Долинський та Онуфріївський райони.

Нетоксигенні варіанти холерних вібріонів 01 не схильні до широкого епідемічного розповсюдження.

Комплекс заходів для запобігання водному шляху передачі холери включає недопущення потрапляння неочищених стоків у відкриті водойми, річки та моря, ліквідацію місць несанкціонованих скидів побутових стоків, очищення і дезінфекцію вигрібних ям приватного сектору в умовах високого стояння грунтових вод і загрози підтоплення.

955 Переглядів