• 19.04.2024

Пластиковим пакетам – бій!

Чер 24, 2021

     Під час виступу на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Екологія», Президент України Володимир Зеленський підписав Закон «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України» №1489-IX, який Верховна Рада ухвалила 1 червня.

     Документ регулює обіг пластикових пакетів та має на меті стимулювати розвиток виробництва біорозкладних пластикових пакетів. Зокрема, Законом забороняється безоплатне розповсюдження пластикових пакетів (крім біорозкладних) у роздрібній торгівлі та закладах громадського харчування. Пластикові пакети мають надаватися лише за гроші. При цьому роздрібні ціни на такі пакети не можуть бути нижчими за мінімальні ціни, які встановлює Кабінет Міністрів України.

     Також  передбачається обов’язкове маркування біорозкладних пластикових пакетів та встановлюються штрафи за порушення цих норм.

     Із 1 січня 2022 року в Україні буде заборонено розповсюдження оксорозкладних (оксобіорозкладних) пакетів. Із березня 2022 року магазини, супермаркети, аптеки та кафе перестануть пропонувати відвідувачам тонкі пакети товщиною стінки до 50 мкм.

     Біорозкладні та надтонкі пакети в якості первинної упаковки для риби, м’яса, сипучих продуктів, льоду – залишаться в обігу до 2023 року. За цей час мають з’явитися більш екологічні альтернативи.

     Занепокоєність лікарів-гігієністів у цій проблемі пов’язано з тим, що пластикові пакети на основі нафти у своєму складі мають дуже стійкі синтетичні полімери, які можуть розкладатися більше 100 років, поки вони повністю не зруйнуються в природних умовах.

     У більшості випадків відбувається те, що, потрапляючи в навколишнє середовище, пластик розпадається на крихітні мікроскопічні шматочки, які осідають у ґрунтах (де ми вирощуємо їжу) або забруднюють водні горизонти. Ці шматочки можуть бути настільки маленькими, що вони непомітні для нашого ока. Навіть коли їх не видно, ці незнищенні частинки є скрізь навколо нас, у тому числі в харчовому ланцюжку.

     Ще не повністю вивчені обсяги негативних впливів пластикових відходів, щоб достойменно оцінити можливі сценарії таких дій на організм людини та впливу на навколишнє середовище.

 

     Тож закликаємо всіх користуватися небезпечними для здоров’я біорозкладними пластиковими пакетами!!!

715 Переглядів