• 18.04.2024

Всесвітній день вітиліго

Чер 25, 2021

25 червня проводиться Всесвітній день вітиліго.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я кількість хворих на вітиліго в світі становить приблизно 0,8-2,8% від чисельності всього населення, більше 100 мільйонів чоловік схильні до цього захворювання.

 

 

 

 

 

 

 

 

Вітиліго (від лат. vitium – порок + -igo = «порочна хвороба») – придбане хронічно, захворювання шкіри з групи дисхромії, що характеризується появою на шкірі депігментованих плям білого кольору, схильних до периферичного росту, злиття, внаслідок відсутності або зниження вмісту в шкірі пігменту меланіну.

Захворювання може початися в будь-якому віці, але в 70% випадків до 25 років, а діти молодше 12 років складають 25% всіх хворих вітиліго, в тому числі грудного віку і навіть новонароджені. Найчастіше захворювання з’являється у весняно-літній сезон. Захворювання не є вродженим.

Актуальність проблеми вітиліго на сьогоднішній день пов’язана зі значним впливом його на психосоціальний статус пацієнта, що призводить до серйозних психо-емоційних порушень.

В даний час однозначного поняття про можливі причини й умови виникнення вітиліго немає. Головними зовнішніми факторами, що провокують його виникнення, є нервові стреси, постійне тертя, часте травмування, надмірне сонячне опромінення і хімічні агенти. До внутрішніх факторів відносять різні інфекційні та токсичні агенти.

Найбільш популярні і обгрунтовані теорії механізму розвитку вітиліго: нейрогенна (нейроендокринна), аутоімунна (імунна), аутодеструкція (саморуйнування), теорія біохімічних порушень (оксидативний стрес), генетична.

Захворювання починається, як правило, непомітно. Рідко проявам захворювання передують невелике свербіння, поколювання, повзання мурашок або первинна еритема («рожеве вітиліго»).

Плями при вітиліго чітко окреслені, мають рівні або фестончаті краї, частіше округлої форми. Колір плям може бути від білого до молочно-білого. Шкіра в осередках ураження зовні не змінена. Розміри, форма, кількість і локалізація плям у кожного хворого індивідуальні.

Діагностується захворювання лікарем під час огляду пацієнта. Він лише може виявити не помітні при простому візуальному огляді, вогнища вітиліго та надати прогноз щодо перебігу захворювання.

На жаль, це захворювання неможливо вилікувати якимось одним, хай найефективнішим препаратом чи методом! Але раціональне харчування хворих на вітиліго, з підвищеним вмістом у раціоні аскорбінової кислоти, вітамінів групи В, мікроелементів (мідь) – допоможе зменшити клінічні прояви цього страждання.

1 417 Переглядів